Om krig och flykt med svart Balkanhumor

Min Faster i Sarajevo_Svensk_Affisch_SlutVersion

Galapremiär på Röda Kvarn i Helsingborg för Goran Kapetanović ”Min faster i Sarajevo”, med Milan Dragišić, som gjorde pappan i Äta Sova dö, i en av huvudrollerna.

23 år har gått sedan Zlatan kom som flykting från krigets Bosnien till Sverige. Under alla år har han förträngt krigsupplevelserna och aldrig talat om det han varit med om.

En dag ger hans 18-åriga dotter honom en flygbiljett till Sarajevo och vill att de tillsammans beger sig dit. Hon vill se hans platser i staden, höra hans historier som också är hennes familjehistoria. Han följer motvilligt med. Det blir en avgörande resa för dem båda.

Sådan är utgångspunkten för Goran Kapetanović nya långfilm ”Min faster i Sarajevo”, starkt berörande, ofta med Balkanskruvad svart humor, om vad krig gör med människor, om flykt och förträngda minnen.

Filmen hade på onsdagskvällen nog så högtidlig svensk galapremiär på Röda Kvarn i Helsingborg. I den fullsatta salongen fanns många av de som gjort filmen men också särskilt inbjudna flyktingar från Irak och Syrien.

– Det vi berättar om i filmen drabbar i dag nya generationer människor från vår tids krig, sa i sin introduktion China Åhlander, filmens producent, som tidigare producerat den nu klassiska svarta komedin ”Äta Sova dö”.

Huvudrollen som Zlatan spelas av suveräne Milan Dragišić, som spelade pappan i Äta Sova dö. Motvilligt konfronteras han med de händelser under kriget som han så länge förträngt. Den kärleksfulla skildringen av pappans och dotterns (Julia Ragnarsson) relation under färden till Sarajevo är en av filmens många starka berättelser.

Filmen handlar allmängiltigt om vad krig gör med människor, krigen i Jugoslavien, Syrien, Afghanistan, Irak … och om hur trauman från krigen överförs till nya generationer.

Min faster i Sarajevo är en nödvändig film i dessa dagar när flyktingar behandlas alltmer inhumant i Sverige i ett Europa där det mörknar på alla horisonter.

På fredag har Min faster i Sarajevo svensk premiär på flera skånska biografer, också på Röda Kvarn i Helsingborg.

Som förfilm visas en förtätad kortfilm av Goran Kapetanović, Flykting 532, om flyktingar i Eslöv på 90-talet. I centrum står den 12-årige Sevko, ensamkommande flyktingbarn från en bosnisk by.

2 reaktioner på ”Om krig och flykt med svart Balkanhumor”

    1. Premiär på Röda Kvarn i Helsingborg i kväll fredag, mycket väl värd att se!

Kommentarer är stängda.