SVT, MTG och OS

rioflagga

”Fler kollar på SVT:s Sportnytt än på MTG:s OS”, skriver Resumé. Många kan inte se dekommersiella kabel-tv-kanalerna. Jonas Sjöstedt kräver att bara markbundna och fri kanaler ska sända stora folkliga evenemang.

SVT har haft rättigheterna att rapportera från de olympiska spelen i 52 år. För två år sedan köptes rättigheterna av genomkommersiella MTG. Därmed förvandlades OS i Sverige till en vara vilken som, tillgänglig för högstbjudande. Företaget MTG och konkurrensutsättningen var viktigare än det allmänna intresset av att kunna följa de olympiska spelen på en fri kanal utan inblandning av störande reklamavbrott.

I det liberala Danmark är det inte så. Där ligger direktrapporteringen från OS självklart i den stora kanalen DR1, till glädje för alla oss som bor i södra och sydvästra Sverige.

Vad är det för idioter i Sverige som avgjort att MTG ska kunna köpa OS? Vilka regelverk gör det möjligt? Vilka politiker har fixat till förutsättningarna?

Jag känner mig som medborgare grundlurad. De olympiska spelen och andra jämförbara stora idrottstävlingar har ett stort allmänintresse och ska inte kunna köpas av kommersiella kanaler som använder dem för att få högra tittarsiffror vilka antas leda till högre reklamintäkter och större profiter.

Dessutom strider schackrandet om rättigheterna mot de grundläggande idrottsliga förutsättningarna för OS.

Jag bara säger USCH!

Nu visar det sig att SVT bräcker MTG. ”Fler kollar på Sportnytt än på OS”, skriver Resumé. SVT:s Sportnytt som särskilt sammanfattar de svenska insatserna har högre tittarsiffror än MTG:s direktsändningar.

Förlorare i den här kommersiella budgivningen är den svenska idrottsintresserade allmänheten – vars intressen politikerna borde tillvarata.

Vänsterpartiet har lämnat in en motion till regeringen om att enbart de markbundna tv-kanalerna ska få sända stora folkliga evenemang. Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet:

– De kommersiella bolagens vinstintresse är tydligen viktigare än folks idrottsintresse, säger han.

Han kräver att regeringen tar upp frågan direkt efter de olympiska spelen.

– Nu ligger bollen hos regeringen. Det har gjorts en utredning av Myndigheten för press, radio och tv som visar att det går. Jag tycker det är rimligt att de kanaler som nästan alla svenskar kan se sänder de här tävlingarna.

Om Danmark kan tillgodose det kravet borde det vara möjligt och självklart också i Sverige.

En reaktion på ”SVT, MTG och OS”

  1. Inte alls underligt att man i första hand tillgodoser profithungern hos privata aktörer på bekostnad av public service.Helt i linje med det paradigmskifte som skett och som bland annat avspeglar sig i skenande socioekonomiska klassklyftor i ”Arbetarnas (fastighetsspekulanternas?) Paradis Sverige.Bättre än att satsa på idiotiserande sportsändningar vore att storsatsa på kultursändningar i vid mening.

Kommentarer är stängda.