Landskrona – nordisk fotohuvudstad?

13585004_571803369657766_4766860604409182403_o

Ett besök på Landskrona fotofestival blir en fascinerande stadsvandring genom internationella bildvärldar.

– Någon har räknat ut att det tas en triljon exponeringar i världen under ett år, sa Hasse Persson, fotograf och konstnärlig ledare för Strandverket, när han på fredagskvällen invigde den fjärde Landskrona Foto Festival.

Fotografin utvecklas i symbios med samhället. I dag lever vi mer än någonsin i en värld, där vi inte bara omges av bilder och själva tar bilder utan också är bilder. Bilden spelar en roll för vår uppfattning om oss själva och om samhället. Så har det varit längre än vi tänker till vardags.

– När Stockholm hade 100 000 invånare fanns det där 65 fotoateljéer.

Med fotografin som en del av våra liv är det viktigt att visa foto och reflektera över fotots roll, så som på festivalen i Landskrona. Hasse Persson gratulerade Landskrona till initiativet och utnämnde Landskrona till nordisk fotohuvudstad.

Vernissagedagen myllrade fotointresserade genom Landskrona centrum, med fotoutställningar både på många håll i stadsmiljön och på dussintalet lokaler. Festivalbesöket blir också en stadsvandring genom internationella bildvärldar och en av Skånes trivsammaste städer.

På Kasernplan mitt i hjärtat av Landskrona visas två utställningar av den senegalesiske fotografen Omar Victor Diop. Den ena (på utställningens affisch) visar människor från kontinentens storstäder, som lever i det urbana Afrika och utstrålar färgstark självsäkerhet – i ett helt annat Afrika än det som de flesta europeiska fotografer intresserar sig för.

I Citadellparken ser jag två andra internationella utställningar. Isländske Pétur Thomsens Imported Landscape visar en människovållad naturkatastrof på Island. Islands statliga kraftbolag har på östra Island byggt ett väldigt kraftverk som levererar el till ett aluminiumkraftverk. Storföretag får billig el till priset av förödd natur.

Helsingborgs Dagblads kulturredaktion visar på Norra Långgatan 17 bilder av tre fotografer med samlingstiteln It’s so hard to live without you. Mest berörd blir jag av polska Karolina Jonderkos foton på miljöer där personer levt innan de anmälts som försvunna. Deras vardagliga miljöer saknar sina huvudpersoner och som betraktare skådar jag in i dessa missing persons existentiella rum.

Landskrona fotofestival innehåller fler utställningar än vad som är möjligt att se under ett besök. Jag återkommer till festivalen.