Politikerna kör vården i Skåne i botten

01-hgb_lasarett-700x270

Ny allvarlig kris på akuten i Helsingborg drabbar också annars prioriterade grupper, barn och gamla.

De senaste dygnen har återigen sjukvården på Helsingborgs lasarett havererat, skriver Helsingborgs Dagblad. Väntetiderna på akuten har varit extremt långa, också för grupper som normalt prioriteras, som barn och äldre.

En tioåring med misstänkt hjärnskakning fick besked om 16 timmars väntetid.

En 99-åring med allvarlig urinvägsinfektion lämnades åt sitt öde.

HD noterar inte hur långa väntetider andra kategorier tvingats utstå. Vad innebär det för den som blir sjuk nästa gång? Att vara illa däran och riskera 20 timmars väntetid på akuten är orimligt. Ingen mening att söka vård, blir en normal reaktion, med allt vad det innebär.

För patienter innebär situationen risker för försämrat tillstånd och bestående men. För personalen måste arbetsförhållandena vara olidliga. Politikerna kör vården i botten.

Det är bara några veckor sedan det hände senast. HD skrev då (1/8) om ”Katastrofalt läge på akuten i Helsingborg”. Vid tiotiden en kväll väntade bortåt 60 patienter på att bli bedömda av en läkare. Många tvingades vänta hela natten.

Så här kan det bara inte fortsätta. Det är regionpolitikernas ansvar att garantera en fungerande och väl organiserad vård.

Region Skåne har Sveriges lägsta landstingsskatt, 10,69 kronor. Man behöver inte vara lagd åt konspirationsteorier för att gissa att den låga skatten är åtminstone en tungt vägande orsak till de återkommande kriserna på de skånska sjukhusen.

För tre dagar sedan gick regionrådet Henrik Fritzon (S) ut med ett förslag om en försiktig skattehöjning på någonstans mellan 10 och 30 öre. Vänsterpartiet ville gå längre än så och höja skatten med mellan 60 och 80 öre. De ökade skatteintäkterna skulle gett mer resurser till vården, vilket de flesta borde inse är nödvändigt.

I förra valet bildade exempelvis läkare och sjukvårdspersonal Sjukvårdspartiet i Skåne med främsta fråga att med höjda skatter finansiera en fungerande vård.

Socialdemokraterna har både 2014 och 2015 föreslagit en höjd landstingsskatt. Men de fyra allianspartierna och SD har stoppat förslagen och hellre velat se en ”ökad kostnadspress inom sjukvården”, skrev Sydsvenskan.

Också i år avvisar samma partier direkt förslaget om höjd regionskatt som de tror ”skapar kraftigt ökade kostnader i vården”.

För dessa politiker tycks Sveriges lägsta skatt i Skåne vara viktigare än en fungerande och mänsklig sjukvård.

2 reaktioner på ”Politikerna kör vården i Skåne i botten”

  1. Kan det här möjligtvis vara en avsiktlig taktik från ”den förklädda pöbelns” ”politiker” för att bana väg för framtida ”frihetliga” sk privatiseringar.Ett kommande extrem liberalt ”befrielsekrig”?Detta helsingborgska avsiktliga ”kraschande” förekommer på många ställen i Sverige just nu?Det finns mycket kvar att stjäla för ”den förklädda pöbeln” som ju brukar vilja ha rubb och stubb plus mycket,mycket mera.

  2. Det är verkligen sorgligt.”Erst kommt das Fressen und dann die skattemoral”.Dom här akutpatienterna kan väl kontakta sin privatläkare.Skatt är idag något som endast betalas av okunniga låg- och medelinkomsttagare.Mest skatt betalar de verkligt fattiga.De verkligt förmögna skåningarna:Asyl- och friskolebaronerna och de andra baronerna betalar knappt någon skatt alls.Reinfeldts sk ”omvända progressivitet”.Betala skatt?Nej nu!Som man säger i Danmark.

Kommentarer är stängda.