Modernism i Laholm

Svend-och-Hannes-hus-i-Laholm-1

Ett danskt arkitektpars hus och liv blev en utställning i Halmstad.

BÖGH-ANDERSEN

Hallands Konstmuseum i Halmstad visas i vår Där haven möts i huset, en utställning om arkitektparet Svend och Hanne Bögh-Andersen, som från Köpenhamn landade i Laholm under början av femtiotalet, då Svend blev stadsarkitekt och stod för varsamma bevarandeplaner för Laholms centrum.  På bilden står de i sitt kök i Laholm.

Paret Bögh-Andersen skapade ett kulturellt centrum i Laholm. Deras hem i villan vid Lagan (bilden överst), inreddes med möbler i dansk modernism och i anslutning till hemmet drevs i många år ett galleri. Hennes färgstarka kläder, som också visas på utställningen, måste ha varit en återkommande ljusglimt i Laholms sociala liv.

Villan stod klar 1956, är nu byggnadsminnesförklarad och ett fint exempel på dåtidens arkitektur, vad gäller form, materialval och planlösning.

Den originella utställningen visar möbler, kläder, konst och konsthantverk från paret Bögh-Andersens hem. Den har formgivits av helsingborgskonstnären Chrissie Lundström. Filmaren Stellan Olsson bidrar med en film om paret.

Hallands konstmuseum har som sig bör i sin basutställning fina verk av Halmstadgruppen, men också målningar av Sven X:et Erixson, Olle Baertling, Roj Friberg och andra. Basutställningen hängs återkommande om, det finns ett par tusen verk i samlingarna. På museet finns också en särskild avdelning för folkkonst.

Inträdet är sedan fem år gratis.

Bilden härunder: Svend Bögh-Andersen, förslag på trappa.

Svend_teckning

En reaktion på ”Modernism i Laholm”

  1. Hej, har du missat min bok Tidlös Elegans-Hannes garderob?
    Tillsammans med modefotografen Anna Mårtensson gjorde jag en svensk modehistoria baserad på Hanne Bögh Andersens magnifika kläder. Hon är snart 95 år och använder fortfarande de plagg hon skaffade sig från 50-talet och fram.

Kommentarer är stängda.