Professorn och hans robot-tvilling

robots

Om medvetande, artificiell intelligens och robotar handlar Göran Frankels nya bok, som han på lördagens presenterade på Sub Rosa på Råå.

goranfrankel_0298

När vetenskapsjournalisten och författaren Göran Frankel skulle intervjua den danske professorn Henrik Schärfe möttes han av två personer (bilden överst).

Den ene var verklig. Den andre tilltalade honom:

– Hallå där kompis! Jag är en maskin. Är inte du det också?

64478196-ibbbv

Mötet med professorn och hans mekaniska tvilling Geminoid-DK skildras i Görans helt nya bok om ”Medveten mot alla odds” (Fri Tanke förlag) med underrubriken ”Hjärnforskningens svåraste problem”. Boken har av Kungl Vetenskapsakademin belönats med 2016 års Pi-pris för populärvetenskapligt författarskap. Juryns motivering var: ”För en fantasifull tankeresa in i framtiden men på saklig grund”.

På lördagen presenterade Göran Frankel sin bok på Sub Rosa, kulturhuset på Råå. I sin inbjudan skrev Otto von Friesen:

”Hur kan en grårosa köttklump på ett och ett halvt kilo producera något så väsensskilt som andlighet? Hur kan ett helt universum klämmas ihop i en volym på ca 1440 kubikcentimeter?”

Eller med andra ord, vad är det mänskliga medvetandet? Vad skiljer en människas sätt att tänka från den människolika robotens AI, Artificiell Intelligens?

– I varje människa finns en robot, vår inre zombie, säger Göran. Det är den som ser till att vi cyklar utan att behöva tänka på varje delhandling.

Kanske är människan en själfull zombie, en zombie med medvetande.

– Men hur kan materia bli medveten om sig själv?

Det tål att tänka på!

Fotnot: Göran Frankel har arbetat som vetenskapsjournalist under många år på Lunds Universitet och tidigare i samma roll på Helsingborgs Dagblad.

Bilden här under från SubRosa.

subrosa_0479