Den nakna sanningen Reflexion please!

stinawollter

Kvinnlig och manlig ”nakenhet” eller ”lättkläddhet” bedöms nästan alltid efter olika regelverk. Reflexion please, skriver Stina Wollter (till vänster på bilden) på Instagram.

Stina Wollter, konstnär, radiopratare, mångsysslare och ihärdig instagrammare lägger ofta ut bilder på sig själv på Instagram, inte sällan i glada och livsbejakande danser.

Flera gånger har hon blivit avstängd av Instagram, antagligen till följd av att någon censor menat att hennes nakenhet (särskilt synliga bröstvårtor) är provocerande och oanständig (enligt Facebook/Instagrams amerikanska moralkoder).

Sedan ett år tillbaka är jag med entusiasm en av Stina Wollters dryga 60 000 följare på Instagram. I måndags kom ovanstående oemotståndliga bild med Stinas kommentar:

”Two bodies in one picture. Side by side. Exakt the same amount of skin. Why is my nudity diferent? Reflection please.”

Vad ser du på bilden? En kvinna och en man täcker sin bröstvårtor med händerna. De är klädda i likartade gedigna vita och värmande kalsonger. Hennes bröstformer kan anas liksom hans buktande könsorgan under kalsingarna.

Om hon hade sträckt armarna uppåt hade Stinas konto blivit avstängt från Instagram. Om hans händer lyfts hade ingenting hänt.

Och inte bara där. Den manliga blicken förvandlar kvinnokroppen till objekt och låter alltid mannen förbli subjekt. Världen skildras genom mannens ögon, det är den nakna sanningen.

Fotnot: Stina Wollter ställer ut målningar, objekt och foton på Galleri Uddenberg i Göteborg till 27 november.