Riskkapitalbolag tar över äldreboenden

vardbolag-jpg

Två av den lönsamma vårdbranschens riskkapitalägda jättar tar nu över fyra av Helsingborgs tidigare kommunala äldreboenden, trots protester från de boende och från personalen.

Om två veckor privatiseras fyra av Helsingborgs kommunala äldreboende, trots långvariga protester från både de anställda och från de boende på hemmen. Det är två av den lönsamma vårdbranschens mest ifrågasatta jättar och riskkapitalbolag som tar över, Attendo och Vardaga (tidigare skandalomsusade Carema Care).

Maria Nilsson (C), ofta ifrågasatt ordförande i vård- och omsorgsnämnden, har drivit privatiseringsfrågan hårt. I en tidigare intervju i HD talade hon om ”mångfald av utförare” och om att ”personalen får fler arbetsgivare att välja på”.

Men från personalens sida hörs inte mycket positivt till riskkapitalbolagens övertag. De riskerar också lägre löner och sämre arbetsvillkor.

– Vi vet inte hur det ska fungera, om de drar in på personalen. De som söker sig hit nu får inga heltidstjänster, säger till SVT Helsingborg Ann Emanuelsson, som är  arbetsplatsombud för undersköterskorna på vårdboendet Jordbodalen, som den 1 december övergår i Vardagas regi.

Nästan 40 procent av de anställda (95 av cirka 250) vid de fyra nu privatiserade äldreboendena har valt att stanna i kommunal anställning med nya arbetsgifter, skriver HD.

Samtidigt har det varit fullt på Helsingborgs äldreboende. HD intervjuar en 96-årig kvinna som efter lång väntan till slut fått en plats. Hon var en av 79 äldre i kön.

Så mycket ställt med den omtalade ”valfriheten” för de äldre har det inte precis varit. Den som tackat nej till en plats i kön har hamnat längst ner. ”Det här är riktigt bedrövligt”, reagerade Ingela Andersson (S), som då beslutet att dra in valfriheten fattades 2014 var vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden. På torsdagen klubbades delvis nya regler från årsskiftet, men frågan är om de innebär någon förändring med de långa köerna till vårdplatser.

– Om det ska vara ett helt fritt valsystem måste vi ha tomma platser på varje vårdboende, och det fungerar inte i praktiken, säger Maria Nilsson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Företag inom tjänstesektorn har små vinster (10 procent) jämfört med välfärdsbranschen (40 procent). Skattepengar finansierar också till exempel lönen för Attendos vd Henrik Borelius, på över fyra miljoner plus bonusar.

Samtidigt pressas lönerna för de anställda. Kommunalarbetaren (2/11) pekar i en undersökningMiljardvinster och sämre arbetsvillkor” på rejält lägre löner i den privata välfärdssektorn.

Till saken hör också att åtta av tio väljare är för begränsningar eller förbud av vinster i samma sektor, enligt Sifo/SVT.

Fotnot: De fyra äldreboende i Helsingborg som nu tas över av de två riskkapitalbolagen är Jordbodalen, Pålsjö park, Valltorp och Bergaliden.