Dunkers öpppnar upp

Dunkers kulturhus blir mer välkomnande.

”Fri entré ska sätta fart på Dunkers” rubricerades en artikel på HD:s lokala Helsingborgssidor på fredagen. Hoppsan, otroligt, hann jag tänka. Äntligen har någon inom kulturförvaltningen insett det självklara att de höga entréavgifterna blockerar huset särskilt för kulturovana.

Men, men. På femte raden i texten kom det mera beskedliga beskedet: de stadshistoriska utställningarna, På gränsen, blir gratis, liksom all verksamhet på entréplanet, medan utställningarna en trappa upp också fortsatt kommer att kräva entréavgift. Bortfallet av entréavgifter blir 20 000 kr/år, en dryg femtilapp om dagen.

Ändå är det ett positivt initiativ. Det är bara att tacka Kristian Andersson, moderat ordförande i kulturnämnden. Förhoppningsvis kan beslutet också som Andersson säger medverka till att det blir mera liv och rörelse i huset.

Det gjordes tidigare i år ett alltför kort försök med att låta asylsökande få fri entré till kulturhuset. Genom den här inte tidsbegränsade reformen blir kulturhuset öppet för än fler kategorier. Det är bra.

Det bästa utrymmet på Dunkers, där tidigare turistbyrån låg, står just nu mest oanvänt. I väntan på ny permanent funktion borde ”inomhustorget” kunna användas som en tillfällig och välkomnande mötesplats!

Nästa steg vore att en dag i veckan ha fri entré också till de övre utställningshallarna.

En reaktion på ”Dunkers öpppnar upp”

Kommentarer inaktiverade.