Till Katja, på Förintelsedagen

Katja Olsson, som bor i Helsingborg, överlevde fem år i koncentrationslägren Auschwitz och Ravensbrück.

Kazimiera Kurdziel hade ännu inte fyllt femton när nazisterna förde bort henne från sin hemby Blisna i södra Polen. Hon sändes till en bonde i Österrike, där hon under ett år slet som tvångsarbetare, alltid med ett P på sina kläder, P för polack. Till slut lyckades hon rymma. Hon längtade efter sin mamma. Men hon fick på fel tåg, greps och fördes till Auschwitz, där hon blev slavarbetare.

Senare fördes hon till kvinnolägret Ravensbrück, hon såg Dr Mengele som utförde medicinska experiment på fångarna, men klarade sig undan. Med Folke Bernadottes Vita bussar kom hon till Malmö strax för fredsslutet. Hon var då 20 år och vägde efter fem år i koncentrationsläger bara 30 kilo. Det var nätt och jämnt hon överlevde.

I Sverige fick hon ett nytt liv, gifte sig med Sture, paret fick tre döttrar, Kazimiera Kurdziel blev Katja Olsson.

Katja är katolik, inte judinna. Hon är en av två miljoner polska flickor som greps av nazisterna, en underkategori i Förintelsens skräckkabinett.

Sedan länge bor hon i Helsingborg. Om en dryg månad fyller hon 92, men klarar sig själv.

I boken ”Flickan som kom till Auschwitz” (Historiska Media) har jag berättat om Katjas liv och åren i koncentrationsläger. Vi har under åren tillsammans många gånger talat om Förintelsen i skolor, bibliotek och bokhandlar.

Den 27 januari 1945 befriade Röda Armén koncentrationslägret Auschwitz. Till minnet av händelsen celebreras i dag Förintelsedagen över hela världen, på FN:s initiativ.

I Göteborg har arrangörerna kusligt nog inbjudit Sverigedemokraterna till minnesdagen, vilket väckt mångas förbittring, inte minst bland Göteborgs judar. Enligt tidningen Expo kan mer än 60 procent av ledamöterna i partistyrelsen mellan 1989 och 1995 kopplas till nazistiska grupper.

De senaste åren har man talat om nolltolerans mot antisemitism. Trots det finns många nya exempel på motsatsen. Partiets ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt skämtade grovt om judar i en film från 2012. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, vice talman i riksdagen, menade 2014 att judar och samer inte kan vara svenskar om de inte assimileras.

För två veckor sedan avslöjade ”Inte rasist, men” att två sverigedemokrater i Sävsjö kommunfullmäktige, Monica och Peter Evertsonsmyckat sitt tält under en festival med texten Camp Auschwitz.

Bilderna: Katja Olsson, som 15-årig tvångsarbetare i det nazistiska Österrike, alltid med ett P (för polack) på kläderna. Katja O bland elever på Kunskapsskolan, många med flyktingbakgrund, liksom hon själv.