Heidi Avellan om Världen i dag

2017 är ett ödesår. Heidi Avellan inledde på Dunkers en serie lunchföreläsningar om Världen av i dag.

– Det ser inte lovande ut …

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på HD/Sydsvenskan, föreläser under lunchen i atriumgården på Dunkers om Världen av i dag. Hon svarar på en publikfråga: Tror du att demokratin i världen har kulminerat.

Jo, Heidi Avellan tror att den liberala demokratin kommer att överleva, frågan är bara hur.

2017 är ett ödesår för demokratin i världen. I USA har Donald Trump efter installationen den 20 januari allt oftare uppträtt som en diktator. Med snabba presidentdekret som inte förankrats i kongressen fattar han beslut om allt det han orerat om under valkampanjen, muren mot Mexiko, förbud för muslimer från sju länder att komma till USA …

– Allt går i rasande fart. Trump vill stänga medierna ute från Vita Huset och talar om alternativa fakta, det som vi i Sverige brukar kalla lögn. Ändå är det viktigaste inte vad han gör utan hur han gör det.

Delar av världen jublar över den nya populismen och nationalismen.

– Globaliseringen har gjort världen rikare, men rikedomarna är inte jämlikt distribuerade.

I Europa väntar närmast val i Nederländerna i mars. Nationalisterna leder i opinionsundersökningarna. I april följer presidentval i Frankrike, där Front National hoppas på framgångar. Och i Tyskland går man till val i september.

Angela Merkel är den fria världens sanna ledare. Hon har som ingen annan stått upp för anständighet. Hon har också en speciell förståelse för Ryssland och arbetar för att hålla ihop EU. Men hon hotas av högerpopulisterna i Alternativ för Tyskland.

Mycket förenar de populistiska partierna.

– De talar gärna om ”folket” i opposition mot ”etablissemanget”. De flesta är främlingsfientliga. De anklagar gärna medierna.

Den geopolitiska kartan ritas om. Vad som helst kan hända.

– Just därför behövs EU som aldrig förr, för att trygga ekonomisk utveckling och som fredsprojekt. Men frågan är om unionen överlever. Brexit kan man klara, men vi vet inget om det som händer i förlängningen.

Heidi Avellans föreläsning inledde Folkuniversitetets serieVärlden av i dag”. Programmet som följer ser ut så här i Helsingborg, tre torsdagar 11.45 på Dunkers:

16/2 Sören Sommelius, kulturskribent och författare, talar om riskerna med Trump som president och den växande högerpopulismen i Sverige och USA.

2/3 Joakim Zander, författare till böcker som ”Orten” och ”Simmaren” och EU-expert, talar om demokratins utmaningar i Sverige och Europa.

23/3 Rikard Bengtsson, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, talar om det säkerhetspolitiska läget för Sverige och världen.

En reaktion på ”Heidi Avellan om Världen i dag”

  1. Att EU och den ekonomiska, politiska och mediala elit som idag styr Europa skulle vara något att förlita sig på i den skakiga värld vi lever i är en illusion. Det är ju de som skapat problemen med flyktingströmmar, dumpade löner, åtstramningar och nedskärningar, mm som i sin tur göder högerextrema grupper. Det enda svar de har är mer av samma medicin och ökad maktkoncentration. Det allvarliga är att folk som är missnöjda med detta elitprojekt inte har någon vänster att vända sig till som har blivit en del av EU-eliten.

Kommentarer är stängda.