Trump, Breitbart, Sverige

Svensk flyktingpolitik har blivit en internationell huvudnyhet efter Trumps lögner om Sverige. Breitbarts lögner om Sverige har dock kommit bort i rapporteringen.

Sveriges flyktingpolitik har plötsligt hamnat i världspolitikens centrum, efter Donald Trumps djupt lögnaktiga anklagelser mot Sverige. Trump talade inför en positivt sinnad publik på ett flygfält i Florida. Han skulle där tala direkt till ”folket” utan att behöva filtreras genom ”fake media”, de lögnaktiga medier som inte ställer upp på hans galenskaper.

USA:s krig i Afghanistan och Irak är en huvudorsak till miljoner människors lidande, till att miljoner och åter miljoner tvingats fly undan ohyggliga krig. Den pseudofascistiske virrpannan till president saknar förmåga att följa orsakssammanhang. Han ogiltigförklarar utan att höja ögonbrynen Genevedeklarationer om flyktingars rättigheter, han spottar på allt vad mänskliga rättigheter heter.

Och nu använder han lögnaktigt den svenska solidariska flyktingpolitiken som ett varnande populistiskt exempel, i samma vecka då han förväntas utfärda nya migrationslagar, rasistiska mot muslimer och islamska länder.

Tack Carl Bildt för vassa tweets om att Trump ”rökt på”, tack Margot Wallström för påminnelser till den amerikanska administrationen om anständighet i återgivande av fakta, tack Stefan Löfven för raka fördömande av den amerikanske presidentens sanslösa utspel mot Sverige.

Dessa bisarra Sverige – ”nyheter” återgavs i nyhetsslingor under hela måndagskvällen i tongivande medier som BBC och CNN. Till skillnad från Trumps USA framstår i sammanhanget Löfvens Sverige som ett samhälle med hjärta och respekt för mänskliga rättigheter.

Vad som kom bort i de medier jag följde var vilken roll som Steve Bannon spelat, presidentrådgivaren som Trump hämtat från den högerextrema och antisemitiska nyhetssajten Breitbart, varifrån Trump hämtade sin rådgivare Steve Bannon.

På måndagskvällen fortsatte Breitbart, som i mätningar haft högre besökssiffror än CNN, BBC, Fox News och New York Times,  att sprida grova lögner om Sverige.

 ”Svenska bibliotek förbjuder faktaböcker om immigration därför att de strider mot de mänskliga rättigheterna”, hette det på måndagen.

I en av kommentarerna på Breitbart kunde man läsa om Sverige som ett motbjudande land, ”en tredjevärlden toalett”:

”Sweden is a third world toilet. What books appear in their libraries at this point is like the arrangement of the deck chairs on the Titanic: ”It just don’t matter no more!!” Forget libraries: Sweden should be preoccupied with preventing more Swedish females from being gang raped live on Facebook. What a disgusting country.”

En reaktion på ”Trump, Breitbart, Sverige”

  1. Är det en grov lögn som det står i artikeln att ”Svenskt bibliotek förbjuder faktabok för att dess innehåll strider mot de mänskliga rättigheterna”? Är det en grov lögn, som det sägs i artikeln, att biblioteket som det handlar om ligger i Stockholm, Ekerö?
    Sedan kan man tycka vad man vill om Breitbart.

Kommentarer är stängda.