Inte en ärta kvar i Bjuv

Nedläggningen av Findus i Bjuv är ett faktum. I onsdags gjorde de anställda sitt sista arbetspass. Många bär ansvaret för sveket mot de anställda och samhället Bjuv.

 

Sveket mot Findus och Bjuv är fullbordat. Många är delaktiga i det:

• Riskkapitalbolaget Nomad Foods registrerat på Jungfruöarna fattade beslutet om nedläggning och motiverade med en lögn, att produktionsvägarna till marknaderna i Centraleuropa var för långa.

• Nedläggningen av Findus i Bjuv är en liten bricka i ett smutsigt globalt och hänsynslöst ekonomiskt spel, där några av världens rikaste personer och företag är inblandade.

Inga medier satsade några grävande resurser på att belysa sambanden mellan företaget och de anställda i det skånska Bjuv och en grupp av världens rikaste människor personer.

• Hedgefondmiljardären Noam Gottesman, en av USA:s rikaste, är huvudägare i Nomad Foods, som lägger ned Findus i Bjuv. Hans förmögenhet var för ett år sedan 16,4 miljarder kronor.

Den 55-årige Gottesman är USA:s 810:e mest förmögna miljardär, skrev för ett år sedan tidskriften Forbes, som gör upp listor på sånt. Det har gått riktigt illa för honom. 2015 var han nr 293 bland USA:s rikaste. Stackars Gottesman, hur ska det gå för Noam Gottesman?

Noam Gottesman har stor aptit på mat, skev Forbes, åtminstone på mat som investering. Han äger 150 Burger King franchiseställen och har sex trendiga restauranger i New York, däribland Eleven Madison Park, som fick tre Michelinstjärnor året efter det att Gottesman köpt stället. Vinlistan upptar 191 sidor.

Gottesman är också konstintresserad, son till mångårige ordföranden för Israels museum. Han äger verk av Francis Bacon, Lucian Freud och Andy Warhol och räknas till en av de 200 personer i världen som investerar mest i konst.

Nedläggningen av Findus i Bjuv handlar inte om lönsamhet eller överkapacitet, skrev jag i en blogg för ett år sedan.  Den är en knäpp med fingrarna inne från den globala kapitalismens centrala rum som genom ekonomins ekokammare förvandlas till undergång i ekonomins periferi.

• Svenska pensionssparare är inblandade genom Första AP-fonden, som för ett år sedan med 1,4 satsade miljarder var storägare i amerikanska Pershing Square Holdings, som i sin tur är storägare i Nomad Foods, som äger och lägger ner Findus i Bjuv. Detta var då fondens enskilt största utländska aktieinnehav. Hur kan det vara??

• En stor demonstration genomfördes i Bjuv i protest mot nedläggningen. Inte en ärta ska bort från Bjuv hette det i talen  – och vi var många som applåderade.

I dag finns inte en ärta kvar i Bjuv.

En som protesterade, inte mot nedläggningen utan mot demonstrationen, var liberalernas populistiske partiledare Jan Björklund. I SVT:s Agenda förfasade sig denne Björklund och menade att politiker inte ska … ”stå och gapa på ett torgmöte i Bjuv”.

Fotnot: Filmen ovan om ärtan Ebba publicerades den 16 juli 2013. Ärthjärnan Chloé är på besök hos Findus forskningschef Rolf i växthuset där ärtan Ebba och många andra ärtsorter sett dagens ljus för första gången.

4 reaktioner på ”Inte en ärta kvar i Bjuv”

 1. Vad har tex. vinlistans storlek hos Eleven Madison Park för relevans i sammanhanget? Blanda inte ihop ärterna och morötterna.

  1. LHGL, du tycks inte ha förstått vad jag skrev. Findus nedläggning handlar om att en extremt liten och extremt rik (vinlistan är en symbol för det) elit kan bete sig precis hur den vill i dagens globala ekonomi – utan att medier genomlyser sambanden.

   1. Visst har jag förstått. Jag tycker bara att du i din, vanliga, iver skjuter över målet. Känslor i stället för sakskäl.
    Jan Björklund, majoren, förstod att det inte skulle löna sig att stå och gapa på torget. LO -basen, minister Johanson och partiledaren för V, förstod inte. Eller låtsades inte förstå. Lika allvarligt vilket som. Det var att lura de stackars Findusarbetarna.

    1. Jag tror inte att man skall nämna före detta Findusanställda med ord som stackare.Nog kan det kännas bittert och nedslaget att bli lurad av Nomads Foods ägare på detta sätt.
     Allt sedan Nestle lämnade över företaget 2000 till Wallenbergs EQT har det funnits ett tvivel hos de anställda,över hur framtiden kommer att se ut för Findus.
     För att visa på motsatsen har anställd personal visat en enastående lojalitet mot företaget och haft stora ambitioner att utveckla bra livsmedel med hög kvalitet.
     Så stackare NEJ!!
     Alla kan lämna Nomad Foods med stolt visshet att:Vi har gjort ett bra jobb.

Kommentarer är stängda.