Största USA-bomben sedan Hiroshima

Afghanistan används av USA som brutalt övningsfält för att testa nya vapen”, säger en förbittrad Hamid Karzai sedan USA över landet släppt den största bomben efter Hiroshima 1945, om än icke-nukleär.

USA släppte under onsdagen från ett fraktflygplan på hög höjd vad Sveriges Radio kallar ”monsterbomben” över ett grottsystem i ett bergsområde i Achindistriktet i provinsen Nangarhar i östra Afghanistan där IS-krigare ”tros gömma sig”.

Donald Trump har tagit ännu ett farligt beslut som USA:s överbefälhavare. Som vanligt prisar han sig själv – och militären‚ men undviker att svara på frågan om han själv tagit beslutet om att använda bomben.

”We have the greatest military in the world and they’ve done their job as usual.

BU-43 MOAB-bomben är en av de största ”konventionella” (icke-nukleära) bomberna och den största bomb USA fällt sedan atombomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945. Den brukar kallas ”Mother of all bombs”. Dess sprängradie är 1,6 km från nedslagsplatsen.  Själva bomben är GPS-styrd och väger 10 ton.

Målet var grottor och tunnlar som används som tillflykt för krigare från Islamiska staten (IS), enligt försvarshögkvarteret Pentagon.

I de telegram jag läser finns hittills inga uppgifter om civila offer. Det kan bero på att en bomb av den här storleken slår ut allt vad telefoni heter i ett stort område.

Afghanistans förre president Hamid Karzai var förbittrad i en kommentar på twitter:

”Detta är inte ett krig mot terrorismen utan ett ytterst inhumant och brutalt utnyttjande av Afghanistan som övningsfält för nya och farliga vapen.”

Det är lätt att bli förfärad över den amerikanske presidentens nya vana att upptrappa två krig på en vecka, efter förra helgens omtvistade raketattack på Syrien denna ”monsterbomb” över ett annat fattigt och krigshärjat land.

Väntar Nordkorea som nästa mål för krigspresidenten?

Wikipedia uppger att befolkningen i Achindistriktet uppgår till omkring 100 000 människor. Befolkningen odlar vete och lever huvudsakligen på att samla och försälja ved.

En reaktion på ”Största USA-bomben sedan Hiroshima”

  1. Jag skulle gissa att kommentarerna i svenska media kommer att vara i stilen: Tyvärr, men dock nödvändigt för att segra i kriget mot terrorismen.

Kommentarer är stängda.