Korea: Chickenrace om apokalyptisk dumhet

Vilken av de båda ledarna ska begå den första apokalyptiska dumheten, Donald Trump eller Kim Jong-un? Bilden hangarfartyget USS Carl Winson som leder en ”övning” med 17 000 amerikanska och 300 000 sydkoreanska soldater utanför Koreas kust.

USA:s vicepresident Mike Pence hotade Nordkorea med krig på söndagen och i FN svarade samma dag Nordkoreas biträdande FN-ambassadör Kim In-ryong att Nordkorea förbereder sig för krig mot USA och kommer att försvara sig med alla medel, inklusive kärnvapen.

Två inkompetenta politiska ledare, Donald Trump i Washington och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un , har genom hot på kort tid skapat en situation som är ytterst farlig och skulle kunna leda till ett storkrig.

I december 1952, för snart 65 år sedan, hotade Eisenhower, som just segrat i presidentvalet men ännu inte tillträtt sin post, det kommunistiska Korea och Kina att allt var möjligt, också ett kärnvapenanfall om man inte accepterade ett eldupphör, skriver Mark Seddon i The Guardian. Hotet ledde verkligen till en vapenvila i januari påföljande år och till den delning av landet som blivit bestående sedan dess.

”Jag skulle inte för ett ögonblick hävda att hotelldirektören och reality-TV-stjärnan Trump på något vis tål att jämföra med den store militärstrategen och statsmannen Ike”, skriver Seddon. Men mycket tyder på att Trumps drumliga taktik tycks försöka göra om det Ike lyckades med.

Vid första ögonkastet påminner, fortsätter Seddon, Trumps konfrontation med Kim Jong-un om ett chickenrace, som i en TV-fars. Vem av de båda ledarna kommer att begå den första apokalyptiska dumheten?

Trump hotade på måndagen Nordkorea att om man ”inte uppförde sig” skulle de straffas. Han har sänt vad han kallar ”en armada” ledd av hangarfartyget USS Carl Winson till farvatten nära Korea. Det hela genomförs som en väldig övning. Förra året deltog 17 000 amerikanska soldater och över 300 000 sydkoreanska, i år väntas lika stora eller större trupper.

Carl Winson kan, skriver Mail On Line,  medföra över 80 stridsplan, drivs av kärnkraftsreaktorer och har bl a deltagit i USA:s krig i Irak. Det var från detta fartyg som Usama bin Ladins kropp begravdes i havet.

Kinas utrikesministerium har uppmanat båda sidor till återhållsamhet för att undvika upptrappning i onda cirklar som kan snabbt utvecklas till situationer bortom all kontroll.

En reaktion på ”Korea: Chickenrace om apokalyptisk dumhet”

  1. Jag vill verkligen inte svara på frågan som NKS ställer. ”Vilken av de båda ledarna ska begå den första apokalyptiska dumheten, Donald Trump eller Kim Jong-un? ” Är det så illa att vi ska utgå från att en av dem trycker på knappen?
    En rättelse: det är snart 65 år sedan Ike hotade Nordkorea, inte 75.

Kommentarer är stängda.