”Inte islam som driver europeiska jihadister”

Rotlöshet och ett slags identitetsvacuum driver unga män ur andra generationens muslimer i Europa att bli terrorister. Det har ingenting med islam att göra, säger en fransk terroristexpert.

”Det är inte islam som driver unga europeiska män till att bli jihadister”, säger Oliver Roy, en av Frankrikes ledande terroristexperter i en högintressant  intervju gjord av Davide Lerner och publicerad i den israeliska tidningen Haaretz’ söndagsnummer.

Oliver Roy har kommit fram till att sextio procent av de som gör sig skyldiga till terroristbrott i Europa har en speciell bakgrund. De är andra generationens muslimer, som förlorat kontakten med sitt ursprungsland och som inte har kunnat bli integrerade i sitt nya västerländska hemland.

– De har drabbats av  en speciell kulturförlust och saknar kunskap om både det europeiska landet de lever i och sin familjs tidigare hemland. Följden blir ofta, säger Roy, ett farligt ”identitetsvacuum”, i vilket våldsam terrorism frodas.

Salman Abedi, självmordsbombaren som dödade 22 människor i Manchester, föddes 1994 i Storbritannien. Hans föräldrar hade flytt från Khadaffis Libyen. Abedi besökte Libyen kort före attentatet i Manchester – samtidigt som han försökte efterlikna de unga britter som han sedan dödade.

– Sextio procent av jihadistiska terrorister i Europa har en liknande bakgrund, fortsätter Roy. Hälften av den här gruppen i Frankrike, Tyskland och USA har också ett kriminellt förflutet.

–  Sjuttio procent av dessa jihadister har mycket ytliga kunskaper om islam. När man granskar terrorister som Abedi bör man därför inte överskatta betydelsen av muslimsk revanschism i utvecklingsländerna i protest mot västvärldens krig och koloniala arv.

– Hade Ebadi varit uppfylld av islamisk kultur och velat upprätta en islamisk stat i Mellanöstern, då hade han knappast känt till sångerskan Ariana Grande, vars konsert föregick attentatet, som på många sätt var främst ett självmord.

Fotnot: Oliver Roy har nyligen gett ut boken “Jihad and Death: The Global Appeal of Islamic State.

Bilderna: Överst Said och Cherif Kouachi återvänder till sin bil efter terroristattacken mot den satiriska tidningen Charlie Hebdo, januari 2015. Foto Reuters.

Bilden härunder: Beväpnad belgisk polis griper en misstänkt terrorist i stadsdelen Molenbeek i Bryssel i januari 2016. Foto Reuters.

2 reaktioner på ””Inte islam som driver europeiska jihadister””

  1. Visst har de extrema grupperna inom den muslimska världen vunnit mark, men det har vi hjälpt till med genom att skapa kaoset i MÖ som nu även slår till mot oss. Den brittiske journalisten Patrick Cockburn tar upp detta i en artikel på Counter Punch, We Can’t Let Britain Become a Vast ISIS Recruiting Station.
    Han sätter in bombdådet i Manchester i ett Brittiskt sammanhang och pekar på hur Storbritannien bedrivit krig för i MÖ som nu befinner sig i ett kaos.
    Ett sätt att slippa terrorn på vår egen mark borde vara att vi slutar att understödja den destruktiva politik som lett dit vi är nu.

  2. En annan syn på saken har en annan fransman Kepel som hävdar att det ökade våldet beror på att islam har kommit att tolkas allt mer extremt inom vissa skolor och att det är det som leder till det ökade våldet.

Kommentarer är stängda.