Carl Rudbeck i HD/SDS – en svensk Donald Trump

Carl Rudbeck argumenterar som Donald Trump på HD-Sydsvenskans opinionssida. Han menar att USA:s militär varit viktigare för världsfreden än FN.

Jag tror inte mina ögon när jag i HD-Sydsvenskan på ledarsidan läser en text av den ”fristående krönikören” Carl Rudbeck. Inför den svenska nationaldagen hyllar denne Rudbeck USA, som ”gjort mer för världsfreden än FN”, skriver han:

”En betydande orsak till varför det har varit så pass lugnt och tryggt här uppe kring polcirkeln är just det amerikanska försvaret som har gjort mer för världsfreden än FN …”

Den svenska välfärden kan vi också tacka USA för, fortsätter Rudbeck.

”USA har sedan åtminstone andra världskriget axlat bördan att försvara Europa och man har lagt enorma summor på ett försvar som överträffar allt annat här i världen. I skydd av detta har andra länder kunnat bygga sina välfärdsstater i trygg förvissning om att USA ska finnas där om läget blir skarpt.”

Med Carl Rudbeck har vi fått ett svenskt svar på Donald Trump. Säkerhet skapas enbart genom militär rustning, är mantrat. Argumenteringen är häpnadsväckande och historielös. Bör Sverige i Trumps och Rudbecks anda gå med i Nato, fördubbla försvarsbudgeten till minst två procent av BNP, delta i krigen i Syrien och Irak,  och för att kunna göra det skära ner på välfärd, skola och sociala satsningar?

Rudbeck glömmer bort USA:s kriminella krig i länder som Irak och Afghanistan, som bidragit till uppkomsten av IS, slagit sönder länder och regioner och tvingat miljoner människor att fly från krigets helvete. Handlar det om försvar av världsfreden? Och minns Vietnam. Rudbeck skriver:

”… när Sverige imorgon firar sin nationaldag bör en tanke gå till alla amerikanska soldater som vilar på militärkyrkogårdar runt om i världen.”

Vilken cynisk enfald.