Svindlande skolaffärer i Helsingborg

Varför gynnar Helsingborgs kommun börsnoterade Engelska skolan på bekostnad av Komvux?

Häromdagen rapporterade HD att skattebetalarna i Helsingborg får betala mångmiljonbelopp till den börsnoterade friskolan Engelska skolan, som den 1 augusti tar över Gustav Adolfsskolans lokaler på Söder.

Tidigare höll Komvux Kärnan till i GA-skolan, men kördes ut från sina lokaler och ska nu bedriva undervisning i Tretornhuset, som Komvux hyr av Alecta fastigheter.

Alecta är en svensk pensionsförvaltare, som i Sverige äger fastigheter för 30 miljarder kronor. Totalt förvaltar företaget 700 miljarder och är en av de största ägarna på Stockholmsbörsen.

Kommunen renoverar GA-skolans lokaler till Engelska skolan för trettio miljoner. Därmed gynnas Engelska skolan på Komvux bekostnad.

Inte nog med det. Engelska skolan betalar ungefär samma hyra som Komvux, trots att den förstnämnda skolan har 30 procent större lokaler än den sistnämnda.

På Socialdemokraternas blogg skriver Ola Möller:

”Vi är oerhört kritiska till att staden hyr ut fullt funktionella skollokaler till en extern aktör samtidigt som våra kommunala verksamheter är i skriande behov av lokaler. Staden ska som ni säkert känner till bygga en skola om året under många år framöver.”