Danielsson vill att polisen ska jaga tiggare

Moderaterna och sverigedemokraterna vill införa ett nationellt tiggeriförbud. Helsingborgs kommunstyrelseordförande Peter Danielsson ställer sig bakom förslaget.

Peter Danielsson vill ha ett nationellt förbud mot tiggeri i Sverige, uppmärksammar HD. Inte som i Vellinge via ordningsstadgan utan mera som i Danmark med lag och polisingripande.

Moderaterna föreslår ett nationellt förbud mot tiggeri, ett förslag som bara får stöd av sverigedemokraterna, skriver Olle Lönnaeus, också i HD, under rubriken ”Bara M och SD tycker det är en smart idé att polisen ska jaga tiggare”.

Tiggeriförbudet finns med i Moderaternas nya kriminalpolitiska program som ska antas på partistämman i Örebro i oktober. Det presenterades på tisdagen av partiets rättspolitiske talesman Tomas Tobé.

”Vi ska inte normalisera tiggeri i Sverige. Vi måste få stopp på det. Och då behövs ett förbud”, sade Tobé på en pressträff.

Straffet för tiggeri ska vara böter, vill moderaterna. Men vilka tiggare ska det gälla?, undrar Lönnaeus, . Gäller det Röda Korsets, Rädda Barnens och Frälsningsarméns bössinsamlingar – eller bara tiggande romer, som utifrån desperata förutsättningar försöker förbättra sin egen situation något lite.

I intervjun säger Danielsson att människor inte ska behöva utsätta sig för detta i Sverige: ”Man ska inte behöva förnedra sig och sitta på sina bara knän och tigga. Det är emot hela vår filosofi om välfärdssamhället.”

Men orden klingar tomt. Här talas inte om sociala insatser eller hjälp med tillfälliga bostäder, inte om något som handlar om den minsta medkänsla med några av Europas allra fattigaste.

Vad det handlar om är att få bort och osynliggöra de tiggande romerna.

”Dom där”, de fattiga, inte ska ”vi”, goda helsingborgare, behöva se och besväras av deras elände. Bort med dem. ”Vi” vill inte se ”dom”.

Förslaget om ett tiggeriförbud är ännu ett slag mot romerna i Sverige i en lång och kuslig antizigansk tradition.

I ett välformulerat öppet brev till Kommunstyrelsen i Vellinge skriver Amnesty International:

”Att förbjuda människor från att offentligt uttrycka sin nöd och att be om hjälp står i konflikt med en mängd människorättsprinciper, bland annat yttrandefriheten, rörelsefriheten och rätten till en värdig levnadsstandard. Ett förbud löser inte fattigdom utan bidrar enbart till att ytterligare misstänkliggöra en redan mycket utsatt grupp, och därmed legitimera hat och hot.

Även romer i Sverige har genom hela historien varit utsatta för diskriminering och fördomar. Flera människorättsorgan har pekat på att tiggeriförbud i Europa hänger nära samman med antiziganistiska strömningar, alltså hat och fördomar mot just romer.”

Bild: Sven-Erik Svensson/HD.

En reaktion på ”Danielsson vill att polisen ska jaga tiggare”

  1. Man löser aldrig ”problemet” med tiggeri, så länge man enbart angriper symptomet och inte den bakomliggande orsaken.

Kommentarer är stängda.