Ge Hans Alfredson en gata i Helsingborg!

Sverige sörjer Hans Alfredson de här höstdagarna. Han var en mångsidig, kreativ och engagerad människa som få. Han har utnämnts till folkhemsikon, med all rätt, men är också Helsingborgs store son. Hur vore det att uppkalla en gata efter honom, kanske den gata där han växte upp, Karl X Gustavs gata?

När Hans Alfredsons roman Attentatet i Pålsjö skog publicerades 1996 intervjuade jag honom under  med bokmässan i Göteborg  i hans rum på Park Hotell. Vårt samtal handlade både om Helsingborg och särskilt om staden under krigsåren och om den då nya boken.

Den är ett slags kontrafaktisk historieskrivning och handlar om vad som kunde ha hänt, hur det kunde ha gått till när Sverige blev indraget i andra världskriget och ockuperat av nazisterna – efter ett attentat mot ett transittåg i Pålsjö skog med hundratals döda tyska
soldater.

– Syftet med min bok är att få människor att tala inte minst med sina barn om hur lätt det är att ett samhälle blir korrumperat, som det nazistiska Tyskland men också som krigsårens Sverige. I den nazistiska tidningen ”Vår kamp” gissade man att 75% av svenskarna var engelskvänliga. Det innebär i så fall att 25% var tyskvänliga. Särskilt utbrett var detta inom polis och militär.

Hans Alfredsons roman har stor autenticitet och rymmer också en
handfast historisk ram om tiden och tidsandan. Dramaten i Stockholm spelade exempelvis 1934 en pjäs av Benito Mussolini, ”De hundra dagarna”.

– Det är inget fantasifullt påhitt.

– Allt i boken fram till den 4 maj 1941 är sant. Åren 1941-45 är påhittade.

Adolf Hitler landstiger vid ockupationen av Helsingborg på Kungstrappan, historisk mark i sammanhanget, och skyndar till Tinkarp för att sätta i gång med att bygga en bro över Sundet. Arbetsläger upprättas runtom i landet. Flyktingar tar sig till Island, där det uppstår nya skällsord: ”Bort från Island, svenskdjävlar”.

Hans Alfredson är inte bara en ”folkhemsikon”, som han nu med all rätt kallas i många medier utan på många vis Helsingborgs ”store son”. Vad vore rimligare än att minnas honom genom att uppkalla en gata efter honom.

Alfredson växte upp på Karl X Gustavs gata. Döp om den till Hans Alfredsons gata.

Foto från Guldbaggegalan 2013: Frankie Fouganthin/Wikipedia.