Namnet ”Aurora 17” en provokation mot Ryssland

Varför har militärövningen Aurora 17 samma namn som den ryska pansakryssare som symboliserar oktoberrevolutionen 1917 och i dag är museum i Sankt Petersburgs hamn?

Militärövningen Aurora 17 fortsätter. På många håll i Sverige rör sig dessa dagar trupper från många olika länder under krigsliknande förhållanden. Just i dag torsdag inleds i Ryssland en motsvarande övning, Zapad 17, där Zapad betyder ”väster”.

Men vad står namnet Aurora 17 för? Det är djupt symbolladdat på ett sätt som varje ryss förstår. Aurora står för oktoberrevolutionen 1917 och Sovjetunionens uppkomst efter tsardömets fall. Wikipedia skriver:

”De revolutionära soldaterna avfyrade ett skott från pansarkryssaren Aurora, som ekade över staden med budskapet att revolutionen hade börjat, och bolsjevikerna tog makten i Ryssland genom en oblodig kupp.”

Numera är Aurora ett museum över oktoberrevolutionen i Sankt Petersburg.

1917 tog Lenin makten i oktoberrevolutionen efter det att tsaren störtats i februarirevolutionen samma år.

Hur uppfattas övningsnamnet ”Aurora 17” för i Ryssland? Är det Putin som ska störtas av ”Aurora 17” år 2017?

Är själva namnet Aurora 17 en provokation och ett förtäckt hot mot dagens Ryssland? Det kan inte uteslutas och i så fall är det ytterst obehagligt.

Och vem har hittat på namnet? Det handlar ju om en svensk-ledd övning, sägs det. Är det försvarsminister Peter Hultqvist som har sådan fantasi eller någon annan historiekunnig på försvarsdepartementet?  Eller är namnet importerat från det stora landet i väster, som deltar i Aurora 17 med 1435 soldater?

Bilderna: Överst pansarkryssaren Aurora på en bild från 1903. Här under samma fartyg år 2010 som museum över oktoberrevolutionen i Sankt Petersburgs hamn. Foto: Otto Jula/Wikipedia.

En reaktion på ”Namnet ”Aurora 17” en provokation mot Ryssland”

  1. Aurora 17 påminner säkert miljontals ryssar om starten på ett sjuttio år långt kommunistiskt terrorvälde.

Kommentarer är stängda.