Premiär för Kul-tura på Sundet

Första ”författarkryssningen” på Sundet. Bilden: Anders de la Motte.

Med en trippeltura genomfördes på torsdagskvällen den första Kulturan på Sundet. 1,6 miljonerklubben, Scandlines och webb-TV-kanalen Bokmyran stod bakom det välbesökta evenemanget.

Författarmöten till havs har därmed kommit till Helsingborg och Öresund efter att länge ha varit ett framgångsrikt koncept i nordligare farvatten. Viking Line, Dagens Nyheter och Vi-tidningen är några av arrangörerna till författarkryssningar.

På Kulturan medverkade Bokmyrans Ellen Skarp, tidigare Killberks/Akamibokhandeln, nu ofta frankofil och alltid entusiastisk litteraturambassadör i Bokmyran med Ellens bokprat.

Tre författare fanns ombord.  Anders de la Motte, med rötter i Bjuv/Billesholm, därtill före detta polis, berättade om sitt skrivande och vägen dit. Han har fått Svenska Deckarakademins pris för årets bästa debut med Geim, och för bästa svenska kriminalroman 2015. Hans bok Slutet på sommaren nominerades 2016. Hans senaste Höstdåd är den andra fristående delen i en spänningsserie på temat årstiderna.

Bodil Mårtensson presenterade sina tre spänningsromaner Kastanjeträdets makt, Blodbokens tid och I Ekens tecken, om kung Magnus Erikssons tid på 1300-talet. Hon avstod från att skrämma upp passagerarna med sin thriller om när en färja kapas med gisslantagande av terrorister mittsunds,  Justine – Raschans hämnd.

Ingrid Tollgerdt-Andersson, doktor i ekonomisk psykologi, forskare, föreläsare och författare, presenterade sin nya  bok Relationer – himmel eller helvete.

Michaela Hennig presenterade  satsningen på Bokmyran, nya helsingborgska ”webb TV & Forum för bokälskare”. och berättade lite om det nu aktuella fjärde utgåvan, där bland annat författaren Torgny Karnstedt får besök i sitt hem i Båstad.