Erövrar Amazon Sverige?

Är Amazon på väg till Sverige? Frågan är inte om utan när e-handelsjätten etablerar sig i Sverige. Många tror att det kommer att ske inom ett år. Och att etableringen kommer att får dramatiska konsekvenser för alltifrån landets bokhandlar, annan detaljhandel och våra köpcentra.

Det amerikanska företaget Amazon har huvudkontor i huvudkontor i Seattle, Washington och grundades 1994 av Jeff Bezos, som i dag tävlar med Bill Gates om att vara världens rikaste person.

Till en början sålde företaget enbart böcker men verksamheten har breddats rejält och i dag är Amazon världens största nätbutik med verksamhet i bl a Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Kanada och Japan.

Amazons helägda dotterbolag, Amazon web services, har nyligen köpt mark i tre städer i Mälardalen, i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Hittills har bolaget kommunicerat att de ska bygga tre olika datacenter, som ska stå klara nästa år, skriver Svenska Dagbladet. Många tror att Amazon kommer att bygga e-handelslager i anslutning till datahallarna.

Den första frågan är vad som händer med de fysiska bokhandlarna? Risken är att många slåss ut av Amazons prisdumpning – om inte våra politiker skapar nya regelverk eller rentav återgår till fasta priser, liksom i många andra länder.

Hela detaljhandeln hotas av Amazon. Nyligen undrade Svenskan i en annan artikel: ”Är svensk butiksdöd framtiden om Amazon kopplar greppet?”

I år har butiksdöden varit en farsot som aldrig förr i USA. Kända varumärken går i konkurs och köpcenter står tomma.

Jag tänker på köpcentrat Väla som om samma tendenser kommer till Sverige har svåra tider att vänta när näthandeln slår ut kända varumärken, butikskedjor och det mesta av detaljhandeln.

Över hela USA ligger det stora, påkostade shoppingmeckan i olika stadier av förfall och förruttnelse. Många har redan rivits och jämnats med marken. Några kämpar för att överleva. Andra har fått nya användningsområden.

Bilden nedan: Filmaren Dan Bell som dokumenterar köpcentrens nedgång, här i ett f d köpcenter, Glen Burnie Plaza, i delstaten Maryland i USA. Foto: Christina Pletten.

En reaktion på ”Erövrar Amazon Sverige?”

Kommentarer är stängda.