Kroatien hyllar krigsförbrytaren

Den i Haag dömde kroatiske krigsförbrytaren Slobodan Praljak hyllades i centrala Zagreb. Landets president och premiärminister hjälteförklarade honom. I parlamentet hölls en tyst minut.  ”Kulten kring den döde mördaren bekräftar en skrämmande brist på demokratiska instinkter, skriver Peter Kadhammar i Aftonbladet”.

Den kroatiske generalen Slobodan Praljak dömdes den 29 november i Haag till 20 års fängelse för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Samma dom fälldes redan 2013, överklagades och fastställdes nu åter.

När domen lästes upp i direktsändning begick Praljak inför TV-kamerorna självmord genom att drick en liten flaska cyanid.

Domen mot Praljak var en av krigsförbrytartribunalens sista, domstolen läggs ner vid det kommande årsskiftet. Praljak var på 1990-talet befälhavare för en bosnienkroatisk styrka som fördrev bosniska muslimer och sköt sönder den historiska bron i den bosniska staden Mostar.

Kroatiens president Kolinda Grabar–Kitarovic var på Island när domen föll, men skyndade hem och hyllade krigsförbrytaren:

”Han valde att ta sitt liv i stället för att svara för handlingar han var övertygad om att inte ha begått. Hans död träffar djupet av nationens hjärta.”

Premiärminister Andrej Plenkovic (från det nationalistiska partiet HDZ) framförde sina kondoleanser till mördarens familj.

Människor satte upp Praljaks porträtt på husväggarna och samlades på torgen för att tända ljus. Parlamentet höll en tyst minut. Två ledamöter som ansåg det olämpligt att hedra en dömd krigsförbrytare fick motta dödshot.

I en krönika i Aftonbladet är Peter Kadhammar upprörd över reaktionerna i Kroatien på domen mot Praljak:

”Detta sker alltså i ett EU-land, mitt i vår civiliserade demokratiska gemenskap. Det är skamligt. Kulten kring den döde mördaren bekräftar en skrämmande brist på demokratiska instinkter. …  Men det handlar inte bara om Kroatien. Den polska regimen spottar demokratierna i ansiktet. Den ungerska regimen är hånfull.”

Reaktionerna i Kroatien visar att det är långt kvar till försoning efter de jugoslaviska sönderfallskrigen. De är också ett tecken på att ICTY, den Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, dömt enskilda krigsförbrytare men inte skapat försoning.

2 reaktioner på ”Kroatien hyllar krigsförbrytaren”

  1. Visst de forna jugoslaver som begick krigsförbrytelser skall självklart straffas. Men de inom Nato som hade ansvaret för att bomba Serbien i strid med internationell rätt ställs aldrig inför rätta. Orsaken är ju att den domstol som nu dömde Slobodan Praljak är en USA/Nato-domstol.
    Skall vi acceptera en sådan rättsordning?
    Nato och EU bidrog till att driva fram inbördeskriget istället för att uppmuntra dem att hålla samman och hjälp dem att lösa de problem och konflikter de hade. Idag har vi istället en rad småstater där man hatar varandra och är beroende av stöd antingen av EU, USA/Nato eller Ryssland.
    Det djupa sår som EU och USA/Nato bidrog till att skapa bådar inte gått för framtiden i detta område.

Kommentarer är stängda.