Naturvetenskapens poesi och sanning

Maria Popova presenterar på sin litterära sajt Brain Pickings sju för henne speciella  naturvetenskapliga böcker utgivna under 2017.

Maria Popova påminner inledningsvis om Rachel Carson vars bok Tyst vår 1962 blev en tändande gnista för miljörörelsen, både genom sitt men och genom sättet boken skrivits på. Carson skrev om vetenskap på poetisk prosa. Hon menade att all vetenskap syftar till att upptäcka och belysa sanningen, ”vilket också är skönlitteraturens mål”.

En av de titlar Popova nämner är New Yorker-journalisten Alan Burdicks studie av tidens natur, Why Time Flyes. A Mostly Scientifi Investigation.

En annan är astrofysikern Janna Levins Black Hole Blues and Other Songs från Outer Space, som på lysande prosa fungerar som den definitiva skildringen av upptäckten av gravitationsvågorna, det sekellånga forskningsarbetet efter tidsrymdens ljud, som i år belönades med ett Nobelpris. Maria Popova är lyrisk, ”en av de bästa böcker jag läst”.

Biologen David George Haskell, besöker i sin  The Songs of Trees: Stories from Nature’s Great Connectors ett dussintal av världens allra vackraste och mest unika träd, som skildras på mästerlig närmast magisk prosa. Han väver samman trädens estetik med andra former och relationer i livets oändliga nät mellan levande individer.

Haskell skriver:

”We’re all — trees, humans, insects, birds, bacteria — pluralities. Life is embodied network. These living networks are not places of omnibenevolent Oneness. Instead, they are where ecological and evolutionary tensions between cooperation and conflict are negotiated and resolved. These struggles often result not in the evolution of stronger, more disconnected selves but in the dissolution of the self into relationship.

Because life is network, there is no “nature” or “environment,” separate and apart from humans. We are part of the community of life, composed of relationships with “others …,”

Därmed knyter han an till bland annat Hermann Hesse som skrev om att lära sig lyssna på träden.

Bilderna: Illustration av Arthur Rackham till en utgåva av Bröderna Grimms sagor från 1917. Därunder Albert Einstein med ett svart hål. Härunder bilder av trädens bark ur Photographs from Cedric Pollet’s project Bark: An Intimate Look at the World’s Trees.

2 reaktioner på ”Naturvetenskapens poesi och sanning”

    1. Tack själv, verkar vara spännande populärvetenskapliga böcker som nämns!

Kommentarer är stängda.