OS-invigningen en fredsmanifestation

Fredagens OS-invigning Seuol blev en gripande fredsceremoni för alla utom USA:s vicepresident Mike Pence. Bilden två unga idrottsmän, från Nord. och Sydkorea; bär den olympiska elden den sista biten.

Idrottsmän från både de koreanska staterna gick i en gemensam procession vid fredagens invigning av de olympiska vinterspelen i Sydkorea. Folk på läktaren jublade och fortsatte att visa glädje när två unga kvinnliga idrottsmän från Syd- och Nordkorea tillsammans förde den olympiska elden upp till den plats där sedan den låga tändes som kommer att flamma under tävlingsveckorna.

Under höstens upptrappade incidenter fruktade många ett ohyggligt kärnvapenkrig i Korea. USA:s president Donald Trump hotade (som ett barn i sandlådan eller en gubbe på bordellen) sin nordkoreanska kollega Kim Jong-un med att ”min (kärnvapen-)knapp är större än din”.

Det fanns berättigade farhågor under hösten att OS skulle genomföras med risk för krig. I stället blev invigningen en gripande fredsceremoni, med ett symboliskt värde som inte ska underskattas.

Grundproblemen är sannerligen inte lösta. Men ett litet och viktigt steg i rätt konfliktlindrande riktning har tagits.

På läktaren satt Kim Jong-uns syster Kim Yo-jong (bilden), den första representanten för regimen i Pyongyang som satt sin fot i Sydkorea sedan Koreakriget på 1950-talet. Med henne reste Nordkoreas formelle statschef Kim Yong-nam.

Sydkoreas president, Moon Jae-in, kommer att möta den nordkoreanska delegationen på lördagen och enligt CNN kommer Moon, som lanserat spelen som en fredsmanifestation, att få en inbjudan att besöka Pyongyang senare i år.

På plats vid invigningen fanns också USA:s vicepresident Mike Pence, som gjorde vad han kunde för att ta avstånd från nordkoreanerna och markera missnöje med deras närvaro. Pence deltog inte i middagen före spelens öppning, skriver The Guardian. Han vägrade också att sitta på läktarens VIP-platser, för att inte komma i närheten av de nordkoreanska representanterna.

Händelserna visar kusligt nog att Trumps och Pence USA är ett större problem än Nordkorea, därför att den amerikanska politiken enbart går ut på att besegra och knäcka regimen i Pyongyang samtidigt som amerikanerna är helt ointresserade av förhandlingslösningar.

Jag följde fascinerad invigningsceremoni i dansk television. I Sverige har ju absurt nog sändningarna från de olympiska spelen tagits över av mediokra kommersiella kanaler.

Bilderna: Överst två koreanska unga idrottsmän med den olympiska elden, en från Sydkorea och en från Nordkorea. Härunder: Den gemensamma koreanska delegationen (med idrottsmän från Nord- och Sydkorea) under invigningen av OS på fredagen.

3 reaktioner på ”OS-invigningen en fredsmanifestation”

    1. Hej LG, tack för högintressant kommentar. Min länk i bloggen gick till en tidigare version av The Guardians artikel, den du hänvisar till är utlagd ett par timmar senare (15.53) och då har man bytt ut bilden till artikeln. På bilden ser det ut som om Pence sitter på läktaren bredvid Kim Jong-uns syster Kim Yo-jong. Men i texten står det som du skriver att den amerikanske vicepresidenten sitter på VIP-läktanen under OS-invigningen ”några meter ”från de nordkoreanska ledarna. Jag får inte ihop det. Det hade ju varit sensationellt om Pence verkligen hade suttit bredvid Kim Yo-jong och rentav talat med henne, om det så bara rörde sig om artighetsfraser.

Kommentarer är stängda.