50 år efter mordet på Martin Luther King

Martin Luther King mördades i Memphis på Motel Lorraine den 4 augusti 1968. Femtio år senare har USA en president som inte tar avstånd från Ku Klux Klan och USA:s afroamerikaner berövas i dag åter mycket av sina grundläggande rättigheter. Bilden från Kings begravning.

Martin Luther King föddes den 15 januari 1929 i Atlanta i Georgia. Om han hade levat hade han ännu inte fyllt 90. På den tiden var Atlanta en rasistisk stad. 1925 hade Ku Klux Klan fem miljoner medlemmar i USA, de flesta i södern.  Den afroamerikanske pojken, fick inte gå i vilka parker som helst, fick inte besöka de biografer som var endast för vita eller svalka sig i de vitas badhus. Förhållandena var precis som i apartheids Sydafrika.

Som nyutexaminerad präst fick Martin Luther King sin första tjänst i Alabamas huvudstad Montgomery. När Rosa Parks den 1 december 1956 satt kvar i bussen blev den unge King handfast indragen i kamp mot diskriminering och rasism, som ledare för den årslånga och framgångsrika bussbojkotten i staden.

I Montgomery finns i dag ett Rosa Park-museum. Det hus där King och hans hustru Coretta bodde är också ett litet museum. Men Montgomery har inget minnesmärke över de strider King förde just här, inte en staty, hör jag i dagarna när jag lyssnar på Sveriges Radios utmärkta USA-podden. Tydligen är Martin Luther King inte rumsren i Montgomery 2018.

Mot slutet av 1960-talet utvidgade Martin Luther King  sin kamp  till att omfatta också protester mot USA:s orättfärdiga krig i Vietnam. Fram till dess hade han haft stöd hos presidenten Lyndon B Johnson som efterträtt den mördade John F Kennedy.  När King fördömer också Vietnamkriget och USA:s kolonialism förlorar han presidentens stöd. FBI:s rabiate chef Edgar Hoover hade länge grovt nedlåtande trakasserat King. Nu skruvar också Hoover upp kritiken.

King engagerar sig också för de fattiga i USA och planerar Poor People’s Campaign, en sit-in aktion i Washington med folk från hela landet.

Då gick 1300 fattiga och hunsade renhållningsarbetare i Memphis ut i strejk. Deras demonstrationer möttes av poliser med tårgas. King beslutar sig för att ge sitt stöd till renhållningsarbetarna. Den 3 april 1968 är han för andra gången i Memphis för att delta i en demonstration. På kvällen talar han i Mason Temple-kyrkan. Det skulle bli hans sista tal och ett av hans riktigt stora tal, ”I’ve Been to the Mountaintop”, se utdrag i filmen här under. I talet nämner han att han känner sig hotad till livet.

I Memphis bor King med sina närmsta medarbetare på Motel Lorraine.  Den 4 april klockan sex går han ut på balkongen. Ett enda skott faller. Det är dödande. Klockan är en minut över sex den 4 april för femtio år sedan och Martin Luther King har mördats.

Motel Lorrain i Memphis är i dag ett nationellt museum över medborgarrättskämpen i USA. Rundvandringen på museet avslutas i Kings rum, arrangerat så som det såg ut den ödesdigra kvällen.

Femtio år senare har USA en rasistisk president, som inte tar avstånd från Ku Klux Klan. Polisvåldet mot afroamerikaner skördar ständigt nya offer.

Lästips: Sören Sommelius: Från Martin Luther King till Obama. Medborgarrättsrörelsens kamp i USA. Historiska Media, 2010.