Lyxhotellet och den heliga Kaban i Mekka

Lyxhotellet i Mekka, 600 meter högt och världens tredje högsta byggnad, ligger invid islams heligaste plats, den svarta Kabastenen, dit varje muslim bör vallfärda en gång i livet.

Miljoner eller snarare miljarder muslimska pilgrimer har sedan tidernas begynnelse färdats till den heliga Kaba-stenen i Saudiarabien. Pilgrimsfärden till Mekka är en av islams fem pelare. Varje muslim bör sträva efter att vallfärda hit åtminstone en gång under sitt liv. Under vallfärden (hajj) ska pilgrimen gå sju varv till fots motsols runt Kaba och helst vidröra eller kyssa den svarta stenen.

Kaba-stenen ligger i islams heligaste plats Masjid al Haram-moskén, som också är världens största moské.

Det är en plats som jag fantiserat om att kunna besöka. Men tillträde dit får enbart muslimer.

Bredvid moskén och Kaba-stenen låg till för några år sedan en turkisk-osmansk fästning från 1700-talet. Den revs för några år sedan ”för att möjliggöra kung Abdulaziz strävan att modernisera Mekka och skapa bättre övernattningsmöjligheter för pilgrimerna”.

För 15 miljarder dollar byggdes Abraj al-Bait, ritad av den tysk-saudiske arkitekten Mahmoud Bodo Rasch. Nu står, några meter från ingången till Masjid al Haram-moskén, ett väldigt komplex som består av sju sammanhängande skyskrapehotell. Det största Makkah Royal Clock Tower, A Fairmont Hotel, är med sina 120 våningar och höjden 601 meter världens tredje högsta byggnad.

I komplexet finns två bönesalar, en för män, en för kvinnor, som rymmer 10 000 personer. Här finns ett varuhus med fyra våningar och ett garage som rymmer över 1000 fordon.

Komplexet har byggs av Saudi Binladin Group, Saudiarabiens största byggföretag.

Tornet toppas av världens största urtavla, med en diameter på 43 meter. Minutvisaren är 23 meter lång och klockan är synlig på 25 kilometers avstånd, läser jag på Wikipedia.

Från hotellet har man god utsikt ner över Kabastenen och moskéområdet. Pilgrimerna som besöker den heliga platsen ser i sin tur de sju skyskraporna med lyxhotell, där de flesta av dem aldrig i livet kommer att kunna sätta sin fot.

Nedre bilden: Några av världens största klockor, i skalenlig storlek. Till höger upptill Big Ben i London, därunder klockan i Kreml.