Hotellplanerna på Gröningen skrotas – tills vidare

Helsingborgs kommun drar i (nöd-)bromsen för de storvulna planerna på ett hotell på Gröningen, helsingborgarnas unika område utmed havet. Det är ett klokt beslut. Många i stan drar säkert en suck av lättnad.

”Planerna på en hotellanläggning [på Gröningen] enligt de skisser som lagts fram skrotas”, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Byggnadsvolymen blir för stor för platsen. Det är därför vi inte går vidare med förslagen, säger Magnus Ydmark, enhetschef för enheten för samhällsplanering i Helsingborgs stad.

Kommunen tar ett omtag och vill fundera ytterligare på hur det framtida Gröningen ska utformas.

Magnus Ydmark utesluter inte, skriver HD, att det trots dagens nej till de skissade hotellbyggnaderna ändå kan bli ett hotell i framtiden:

– Eller också blir det någonting helt annat.

Ydmark öppnar positivt för dialog och debatt.  Gröningen är Helsingborgs unika vardagsrum. På något decennium har området blivit en av Helsingborgs mest unika platser, något som verkligen ”sätter Helsingborg på kartan”, för att tala peterdanielssonska.

Gröningens unika egenart måste vårdas, området ska gärna utvecklas, men varsamt och med känsla.

Ett hotell som det var tänkt hade lagt beslag på en viktig del av området och brutit promenadstråket utmed havet från Norra hamnen till Fria bad och vidare till Sofiero.

Trafiken till och från hotellet hade kommit i konflikt med gångvägarna. Och var skulle bilarna ha parkerats? Dofterna av hav och tång skulle silats genom bensinångor, som överallt annars. Det är ingen överdrift att hävda att de nu påislagda hotellplanerna oåterkalleligt hade skadat Gröningens unika värden.

Redan 2005 ville kommunen bygga ett storhotell på Gröningen, en fyrkantig ful kloss, vad jag kan se. Bygget blev dessbättre inte av. Men dåvarande stadsdirektören, Per Fredrik von Platen, uttryckte sig lyriskt:

– Helt makalös. Den blir en magnet för Helsingborg.

Bilden överst: Här är ett av de första förslagen till hotell vid Gröningen. Förslaget har sedan dess förändrats men det nya har ännu inte presenterats offentligt.Bild: Lundgaard & Tranberg.

Därunder en bild på Brinovas hotellplaner för Gröningen ut i en tidningsartikel från 2005.