Fem års fängelse för att hon försökte rösta

Afroamerikanska Cristal Mason från Texas i USA dömdes den 28 mars i år till fem års fängelse. Hennes brott var att hon försökte rösta i valet 2016.

Den som dömts för något brott i USA mister sin rätt att rösta. Det gäller i dag 6.1 miljoner amerikaner. Cristal Mason är en av dem.

Cristal fick aldrig veta efter att ha avtjänat sitt straff att hon fråntagits sin rösträtt. Därför gick hon till vallokalen den 8 november 2016 för att rösta. Men hennes namn stod inte på listan över registrerade väljare.

Hon fyllde trots det i en provisorisk röstsedel som senare underkändes.

För detta dömdes hon av den konservative republikanske domaren Ruben Gonzalez till fem års fängelse för ”röstfusk”.

En vit kvinna i delstaten Iowa, Terry Lynn Rote, begick ett liknande brott genom att försöka lägga två röster för Donald Trump.

Hennes straff blev $750 i böter.

Det amerikanska rättsväsendet är inte ”färgblint”. Fler svarta än vita döms till fängelsestraff och får också längre straff.

Det finns fem gånger fler svarta män än vita män i USA. Men i fängelserna sitter fler svarta än vita.

Fotnot: 50 år efter mordet på Martin Luther King den 4 april 1968 behandlas ofta afroamerikanska medborgare som andra klassens medborgare. Jag deltar i Sveriges Radios ”Människor och tro” i ett program om bland annat vilka spår Martin Luther King lämnat efter sig. Det sänds i P1 på torsdag 10/5 kl 14 med repris på lördag kl 17.

En reaktion på ”Fem års fängelse för att hon försökte rösta”

Kommentarer är stängda.