Nato kräver miljarder till vapen och vägar

Under fredagens försvarsministermöte i Bryssel framkom att ”Nato kräver mångmiljardsatsningar från sina medlemsländer”, rapporterar Sveriges radio.

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att Natoländerna måste ”lägga två procent av BNP på försvarsutgifter för att vara säkra på att få hjälp från USA vid en eventuell väpnad konflikt”. Trump lär upprepa samma krav vid ett nytt Natomöte i Bryssel om en månad.

För Sverige som Natoland skulle det innebära en fördubbling av kostnaderna för försvaret, i dag en procent av BNP. Mycket av mångmiljardbeloppen kommer att gå till gigantiska order till den amerikanska vapenindustrin och det militärindustriella komplexet.

Blir Sverige ett dugg säkrare på det viset. Knappast.

Är fördubblade försvarskostnader den viktigaste ekonomiska satsningen i Sverige under de kommande åren. Självklart inte.

EU och Nato ska jobba närmare varandra, heter det vidare i samma rapport från SR. Hurdå?

Nato kräver mångmiljardsatsningar av sina medlemsländer i EU som ska gå till vägar, järnvägar, flygplatser och hamnar. Inte för att underlätta människors kommunikation, inte för att tågen ska komma och gå i tid, inte för att miljövänliga snabbjärnvägar ska kunna konkurrera med flyget. Ack nej.

Nato vill att satsningarna på infrastruktur ska göras för att det ska bli lättare att förflytta transporter med trupper mellan länderna.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist säger till SR att ”EU och Nato ska inte vara konkurrerande organisationer”, alltså att EU ska bygga motorvägar för Natos trupptransporter.

För mig påminner det här inte så lite om Hitlers motorvägsbyggen under trettiotalet.

Varför ska EU och Sverige delta i Natos krigsförberedelser? Varför ska Sverige rusta militärt på bekostnad av ett socialt fungerande samhälle?

Foto: TT/Virginia Mayo.