Burkalagen väcker protester i Danmark

Det nya burkaförbudet i Danmark väcker våldsam debatt. Redan har en 28årig kvinna med niqab gripits och dömts till 1000 kronor i böter, sedan en annan kvinna försökt slita av henne plagget.

I onsdags trädde en ny lag i kraft i Danmark. Den sägs gälla ”maskeringsförbud” men handlar om förbud för muslimska kvinnor att bära niqab. Redan har den första kvinnan gripits, anklagad för att ha täckt sitt ansikte med en slöja, rapporterar brittiska The Independent.

Bötesbeloppet höjs vid upprepade ”förseelser” gradvis och kan leda till upp till sex månaders fängelse.

Den 28-åriga kvinnan greps efter att ha varit inblandad i ett slagsmål med en annan kvinna, som försökte slita av henne sin traditionella muslimska ansiktsduk, skriver tidningen vidare.  Händelsen inträffade i Hörsholm i nordöstra Själland.

En polis på plats berättar för Ritzaus nyhetsbyrå att 28-åringen informerades om att hon skulle få böter på 1000 danska kronor och blev tillsagd att avlägsna slöjan eller lämna platsen. Hon valde det senare.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har stämplat den nya lagen som diskriminerande och som den senaste i en obehaglig trend i dagens Europa, med liknande förbud i länder som Frankrike, Österrike och Bulgarien.

Samma dag som lagen infördes genomfördes demonstrationer mot lagen i Köpenhamn och Århus. En talesperson för Kvinder i Dialog, som motsätter sig lagen, sa till den brittiska tidningen att lagen syftade till att inskränka de danska muslimernas religiösa identitet och värden.

De demonstrerande bar niqabaliknande ansiktstäckande tyger. Dansk polis sa att de skulle tillåtas att göra så under demonstrationen, men att de kunde gripas om de bar samma kläder på väg till eller från manifestationen.

Det bör understrykas att ytterst få muslimska kvinnor i Danmark använder slöja som täcker hela ansiktet.  2010 gjordes en uppskattning om att det då handlade om cirka 200 kvinnor i en befolkning på 5.7 miljoner.

Det finns i Danmark en lag att den som tvingar någon med hot eller fysiskt våld att bära ansiktsdöljande klädesplagg kan dömas till upp till två års fängelse.

Vart är Danmark på väg? Lagen väcker kusliga associationer till andra tiders påbud om hur kläder skulle se ut för olika grupper.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau.