Om Israels murar och Banksys hål genom dem

Om Israels murar och om hur gatukonstnären Banksy gör hål i dem.

Israel bygger väldiga murar med syftet att åtskilja den palestinska befolkningen från övriga Israel. Murarna genom Västbanken ska skydda de illegala judiska bosättningarna där. Se Financial Times film här under. Den är från 2016.

Nu bygger Israel en ny mur i havet utanför Gazas kust, för att ”hindra palestinska dykare från att infiltrera Israel från havssidan”, enligt en artikel i maj i trovärdiga tidningen Haaretz.

– Denna havsmur kommer att bli unik i världen, skröt Israels rabiate försvarsminister Avigdor Lieberman. Han har flera gånger hotat att bomba Assuandammen i Egypten, vilket skulle leda till en tsunamivåg som skulle kunna utplåna alla Egyptens odlingsbara områden längs Nilen och kräva ohyggliga människooffer.

– Muren kommer effektivt att förhindra varje möjlighet att ta sig in i Israel via havet, sa Lieberman vidare.

Till muren i havet kommer en annan mur, som byggs underjordiskt runt hela Gaza, med syfte att förhindra tunnelbyggen. Över mark kommer muren att bli sex meter hög och vara klädd med känsliga sensorer.

Muren försvårar och försämrar den palestinska befolkningens tillvaro på alla sätt. Men muren som idé utmanas.

Den brittiske streetart-konstnären Banksy har på den 698 mil långa muren mellan Israel och Västbanken målat nio stora motiv på den palestinska sidan, alla med ”öppningar” i muren.

Banksy står också bakom  ett hotell i palestinska Betlehem, med utsikt mot muren mellan Israel och Västbanken. Banksy skriver i ett uttalande att hotellet stoltserar med ”den värsta utsikten i världen”.

Fotnot: Internationella domstolen (ICJ) i Haag har klassat Israels mur mot Västbanken som ett brott mot internationell humanitär rätt. Israel har i sin tur sagt att muren är nödvändig för att skydda landet mot terrorister.

Bilden från muren, foto PA. Utsikten från hotellet i Betlehem, foto TT. Bilden överst, Banksy-målning på muren, foto okänd. Bilden på murbygget från  Zikim beach, vid norra Gazagränsen till Israel.

En reaktion på ”Om Israels murar och Banksys hål genom dem”

Kommentarer är stängda.