Golfspelaren som blev president

Trumps svindlande golfaffärer ett klubbslag mot etiska regler.

Donald Trumps huvudintresse i livet, förutom honom själv och hans makt, är som bekant att spela golf. Alla är välkomna att bli medlemmar. I hans golfklubb i Bedminster, New Jersey, är inträdesavgiften 350 000 dollar, alltså dryga tre miljoner kronor.

De som arbetar i Vita Husets stab får speciella rabatter om de handlar i affären för professionella, knuten till golvbanan, mellan 15 och 70 procent, skriver Politico.

Fler kategorier lockas till golfbanorna, som republikanska lagstiftare. Det finns många personer som Trump smort genom att ge dem gratis golfutrustning.

Norm Eisen, etisk rådgivare till president Obama, är kritisk. Trumps vanor att ge rabatter från sin personliga affärsverksamhet innebär ett missbruk av ämbetet.

– Allt det här är ett sätt för Trump att köpa personlig lojalitet och få folk att glömma att det som måste vara deras enda lojaliteter är mot konstitutionen, mot sitt ämbete och gentemot det amerikanska folket, säger Eisen.  Det strider mot federal lag att han försöker knyta de offentliganställda till honom personligen.

Trump äger rader av golfbanor, bl a också i Sterling, Virginia, och Palm Beach, Florida, liksom Turnberry i Skottland.