Qica hyllar feministen och fredskämpen Elin Wägner

Sångerskan Qica (Erika Fagerkvist) har i dagarna i Köpenhamn lanserat sin första musikvideo, WäGNER, utifrån den svenska författaren, feministen och aktivisten Elin Wägner. Bilden ur filmen, en scen från Mariakyrkan i Helsingborg.

Rosa Parks, medborgarrättskämpen som inte reste sig för de vita rasisterna i bussen i Alabama, och Elin Wägner, den svenska författaren, feministen och fredskämpen möts i en youtubevideo som sångerskan Qica i dagarna haft release för i Köpenhamn. Jag träffar henne i hennes lägenhet i centrala Helsingborg. Egentligen heter hon Erika Fagerqvist, är socionom och arbetar sedan åtta år som socialsekreterare  i Helsingborg.

Redan i våras lanserade Erika sin WäGNER på Spotify och andra musikstreamingtjänster. Den blev omskriven på musiksajten Scandinavian Soul och i somras kontaktades hon av en brittisk musikvideofilmare, som kom över till Helsingborg. Filmen spelades in under ett par dagar, dels i Mariakyrkan, dels på Kullaberg.

– Kyrkan var väldigt generös mot oss, vi filmade där en hel dag. Det var en bra miljö för sången. Den handlar om att stå upp mot orättvisor, om att det ska finnas plats för alla.

I filmen finns en grupp människor med olika ursprung bakom sångerskan. De som medverkar är Qicas vänner.

– Jag lånade indiska smycken till inspelningen. Jag ville visa lite av mitt ursprung.

Erika föddes i en mindre indisk stad söder om indiska Mumbai. Tio månader gammal kom hon till Sverige och svenska adoptivföräldrar och växte upp i Umeå.

Som liten tyckte Erika om att sjunga och skrev också låtar. Men det blev mest annat, fotboll och bowling, hon blev fyra i junior-SM i bowling. Hon dansade hiphop, gick på folkhögskola, kom till Helsingborg och läste till socionom på Campus här.

– Jag fick här kontakt med en sångpedagog som hjälpte mig hitta min röst och lärde mig att våga använda den.

Det var nu hon började skriva egna sångtexter.

– Mycket av det som jag skrev var engagerade texter. Vi lever i en tid med så mycket främlingsfientlighet, när olika grupper ställs mot varandra.

På sitt arbete har hon varit fackligt engagerad.

– Där har jag lärt mig att förändringar inte kommer av sig själv, att rättigheter måste tillkämpas. ”Peace isn’t glamorous it doesn’t come to those who wait …”.

Med WäGNER vill hon förmedla ett budskap. I videon har några förtejpade munnar. Tejpen tas av och symboliserar att vi måste våga stå upp för det goda.

– Jag ville berätta om en svensk förebild, och då fann jag Elin Wägner. Hon kämpade för fred och för kvinnors rösträtt, hon var en som gjorde skillnad. Sången handlar inte om henne utan om människor som är som hon, som gör skillnad.

På Kafé Annorledes på Södra Storgatan satt Erika och läste Elin Wägners ”Väckarklockan”.

I samma byggnad eller möjligen i huset bredvid – vilken ödets nyck – hade Helsingborgs-Posten sin redaktion en trappa upp. Det var där Elin Wägner (född i Lund 1882) fick sitt första arbete som journalist. Hennes första bidrag till tidningen var en novell med titeln ”En modig liten Qvinna”. Hon var den enda kvinnan på redaktionen under en tid när kvinnorna ännu inte hade rösträtt.

Don’t take it for granted. / The ones before you have fought.  / The future is not constant. / We, struggle. But this life is yours. / Stand up! And I will stand up for you too.

Bilden överst från inspelningen av musikvideon WäGNER i Mariakyrkan i Helsingborg. Foto: Nick Donnelly. Bilden härunder: Elin Wägner på Helsingborgs-Postens redaktion.

3 reaktioner på ”Qica hyllar feministen och fredskämpen Elin Wägner”

  1. Sorry. But Rosa Parks is the name you know.
    Claudette Colvin is a name you probably should.

    1. Båda kvinnorna vägrade resa sig för vita i bussen i Montgomery. Claudette Colvin var bara 15 och gravid. Det blev Rosa Parks som uppmärksammades och vars aktion ledde till den av Martin Luther King årslånga bussbojkotten. Skriver f ö också om Claudette Colvin i min bok om den amerikanska medborgarrättsrörelsen, ”Från King till Obama”(Historiska Media).

Kommentarer är stängda.