Trumps Promenad till kyrkan med general i full stridsuniform sedan fredliga demonstranter jagats bort med tårgas

Donald Trump lämnar Vita huset för att går till St Johns church tillsammans med försvarsminister Mark Esper och general Mark Miller, den sistnämnde i stridsuniform.
(AP Photo/Patrick Semansky)

Kanske blir bilden på Trump tillsammans med sin försvarsminister Mark Esper och General Mark Miller att blir klassisk, en bild som definierar hans presidentskap, skriver Dexter Filkins i tidskriften The New Yorker Daily, tidskriftens dagliga nätversion med aktuella kommentarer.

Rubriken är alarmerande: ”Kommer militären att tillåta presidenten att använda använda den får hans egna politiska syften?”

Bakgrunden är väl känd vid det här laget. Den förste juni var centrala Washington, också gatorna nära Vita huset, fyllda av upprörda demonstranter som protesterade mot det grova polismordet på George Floyd i Minneapolis. Trump fick för sig att han skulle använda tillfället till att låta sig fotograferas med en bibel i handen utanför den näraliggande St Johns-kyrkan.

Före ”promenaden” beordrade Trump militären att röja gatorna mellan Vitas huset och kyrkan. Många demonstrerade helt fredligt här. De fördrevs brutalt med tårgas.

Därefter gick presidenten tillsammans med försvarsministern Mark Esper och General Mark Milley, USA:s högste militär över gatan till kyrkan.

De flesta i Trumps omgivning bar blå kostymer utom general Miller som var klädd i stridsuniform. På engelska heter uniformen ”combat fatigues”, vilket för övrigt också betyder ”stridströtthet” och ”krigsneuros”.

Milleys klädsel är anmärkningsvärd ur minst två aspekter, skriver Dexter Filkins. Det finns en lång tradition i Washington att höga officerare aldrig besöker Vita huset i stridsuniform. Och förstås viktigare, det som skedde bryter mot den amerikanska konstitutionen som stipulerar att militären inte får låta sig utnyttjas politiskt.

Med mycket få undantag har genom den amerikanska historien landets militär inte ingripit mot landets medborgare. Detta har medfört att militären varit en av få nationella institutioner som åtnjutit brett nationellt stöd – tills nu.

Trump har, skriver Filkins, under sin presidenttid varit beredd att angripa och förstöra andra nationella institutioner som pressen, FBI, Utrikesdepartementet. Det som skedde den 1 juni var att general Miller och försvarsminister Mark Esper accepterade att de väpnade styrkorna användes för att gynna Trumps politiska mål.

En som reagerade med raseri över det inträffade var förre försvarsministern James Mattis, som i ett uttalande hyllade de fredliga demonstranterna och fördömde Trumps reklamjippo med bibeln framför kyrkan.

– När jag för femtio år sedan började arbeta för armén svor jag en ed att försvara konstitutionen. Aldrig kunde jag ana att soldater som svurit samma ed skulle under några omständigheter kunna bli beordrade att kränka landets medborgares konstitutionella rättigheter, än mindre för att arrangera ett bisarrt fotografi av den valde överbefälhavaren med de militära befälhavarna vid sin sida.

Om det är så nu att Trump anser sig kunna kontrollera militären och använda den för sina syften blir frågan hur han kommer att göra det.

General Mark Milley, the chairman of the Joint Chiefs of Staff, has, according to some former senior defense officials, allowed President Trump to use the military for political gain.Photograph by Jabin Botsford / The Washington Post /