Slöjan – en svensk tradition

huvudduk

Slöjan har en lång historia i Sverige. Gifta kvinnor dolde oftast sitt hår till för dryga seklet sedan.

I första Korintierbrevets elfte kapitel påtalar Paulus att ”en kvinna drar skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad. Det är samma sak som om hon hade rakat av sig håret, för om en kvinna uppträder barhuvad kan hon lika gärna ha håret avklippt. Men när det nu är en skam för kvinnan att klippa eller att raka av håret måste hon ha någon huvudbonad.”

skriver vetenskapsjournalisten Henrik Höjer i Svenska Dagbladet Under strecket under rubriken ”Slöjan har en lång historia i Sverige”. Gifta svenska kvinnor dolde i regel sitt hår fram till för drygt 100 år sedan, sedan släpptes det fram bit för bit.

Höjer utgår från en ny doktorsavhandling ”Såsom en slöja. Den kristna slöjan i en svensk kontext” (Umeå universitet) av idéhistorikern Elisabeth Hallgren Sjöberg.

Det allmänna bruket av slöja, huvudduk eller schalett klingade av vid förra sekelskiftet. Men ännu under decennierna efter andra världskriget fanns många särskilt äldre kvinnor för vilka en sjal om huvudet var en självklarhet. Brukade skiftade säkert utifrån klass och stad/land liksom regionalt.

Höjer konstaterar att ”det är svårt att inte läsa historien om kvinnans alltmer blottade hår som en berättelse om mer frihet och individualism – och som en resa från patriarkaliska och hämmande normer”.

Han diskuterar tyvärr inte likheter och skillnader mellan kvinnors bruk av slöja eller huvudduk i Sverige och i andra kulturer.

Där finns annars en hel del att tänka på, inte minst för de extremistiska machonationalister som attackerat och kränkt invandrarkvinnor med slöja här i landet.

2 reaktioner på ”Slöjan – en svensk tradition”

  1. Sånt här ser man då och då skrivas, egentligen är det bara tankefel, två fel gör inte ett rätt. Det förekom slöjor förr i Sverige så nu måste vi rakt av acceptera att en förtryckande religion påtvingar kvinnor att bära slöja.
    Detta är relativiserande och naivitet.

    1. Bäste Anders, poängen med den doktorsavhandling och kulturartikel som min blogg bygger på, är att bruket av slöja eller huvudduk har varit utbrett här under mycket lång tid och bygger på gamla kristna urkunder, särskilt Paulus. Att då tala om ”förtryckande religion” och bara syfta på islam är ensidigt.

Kommentarer är stängda.