Klasskamp om orden

klass

Föreningen Arbetarskrivare ger ut en ny tidskrift, Klass.

vi-c3a4ger-orden

Vi måste slåss för orden, skriver  författaren, essäisten och mångårige kritikern på HD:s kultursida Crister Enander i en krönika i den nya tidskriften Klass allra första nummer (1/2015).

Bakom tidskriften står Föreningen Arbetarskrivare, som bildades 1990 och har medlemmar över hela landet, ”allt från byrålådeskrivare till etablerade författare”.

Vi måste slåss för orden och dess innebörder, fortsätter Crister Enander:

”Och försöker de etablerade och välanpassade att desarmera och urholka de avgörande benämningarna måste vi visa att vi – gemensamt och utan att blinka – på alla sätt vägrar att acceptera denna i grunden klassaggressiva och förnedrande förflackning.

Orden gör oss fria. Ingen ska förmå att ta dem ifrån oss.” …

Klass ska utkomma med fyra tryckta nummer om året. I det första finns bland annat ett samtal med Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg, som också är arbetarförfattare, med sin uppmärksammade självbiografiska Mig äger ingen. Hon väntar på nästa generation arbetarskrivare:

”Prekariatets barn. De som minns hur föräldrarna, ofta födda utanför Norden, rusat mellan olika timanställningar och sms-anställningar.”

Har poesi bästföredatum undrar Gustav Berglund, som köpt utsorterade diktsamlingar på bibblan i Leksand för en tia kilot, ”ungefär vad potatisen kostar på Ica”.

Premiärnumret innehåller också fyra sidor poesi. Carola Ankarborg, född 1978 och vårdbiträde inom äldreomsorgen i Gävle, skriver bl a:

”Min ena hand en tvättborste som löddrar in kroppen på minuter. / Min andra hand en sarg mot hennes vevande arm. / Löddra in, Skölja av. Kroppen i balans på stolskanten. / Sedan är det över.

Vi lyfter kroppen med den våta selen, / en vattensträng följer oss till sängen, / landar i badlakan, klappar torrt och bäddar om.

Hon sträcker ut sin vänstra hand / och vill klappa våra kinder …”