John Pilger om krigspropaganda och desinformation

The War You Don’t See from John Pilger on Vimeo.

SVT borde skapa en återkommande mediebevakning. Det är en ödesfråga att synliggöra hur medierna rapporterar i tidens kritiska frågor.

John Pilgers dokumentär ”Kriget du inte ser” (The War You Don’t See) är gjord 2011 och skildrar mediernas destruktiva roll i krig och propaganda, det som den brittiske journalisten Phillip Knightley beskrivit i sin ”Krigets första offer är sanningen”.  Du kan se hela filmen (1 timme 46 minuter) ovan.

Pilger, född 1939, är en legendarisk australiensisk journalist. i sin film – som alla borde se – berättar han pedagogiskt om hur Irakkriget såldes av Bush och Blair. Man skulle, hette det i planerna för attacken, paralysera landet, slå sönder vattenförsörjning, livsmedelsproduktion och infrastruktur på ett sätt som påminde om effekterna av atombomberna över Japan”.

Genom att skapa ett ”medievänligt krig” med 700 inbäddade journalister, som följde med de invaderande trupperna, lyckades man till allmänheten förmedla något helt annat, att den irakiska befolkningen hälsade de utländska trupperna som befriare och att ockupationen genomfördes med minimal blodspillan.

Verkligheten var en annan. ”Kriget du inte ser” krävde oerhörda offer bland civila. 740 000 kvinnor blev änkor. 4,5 miljoner irakier tvingades fly från sina hem.

Särskilt illa var bevakningen i de mest lättmanipulerade TV-kanaler som har 24-timmars ”direktrapportering”. Här kunde man får höra hela 17 gånger att staden Basra erövrats , utan att man nämnde de tidigare 16 felaktiga uppgifterna i frågan.

Också i ett land som Sverige 2015 pågår massmedial desinformation i den politiska bevakningen. Det gäller sådant som rapporteringen om högerextrema partier som Sverigedemokraterna, behandlingen av frågan om svenskt Natomedlemskap och skildringen av Ukraina och Ryssland.

I SR:s P1 finns Medierna som ett mediegranskande program med ambitioner, men med begränsade resurser. Också SVT borde skapa en återkommande mediebevakning, det är en ödesfråga att synliggöra hur medierna rapporterar i tidens kritiska frågor.