Livgivande på Kulturhotellet

Munka_8463

Fredag kväll vernissage på Kulturhotellet på Söder, 15 elever från Konstskolan Munka ställer ut.

Munka_8457

Konstskolan Munkas examensutställningar har av tradition visat engagerande och gränsöverskridande konst. Första gången jag stötte på verk av Munkas elever var i Sofieros slottspark. En annan gång var på den då nedläggningshotade Tomarps kungsgård. Besökarna möttes av en tung avskärmande vägg som gestaltade vad som väntades.

I vår är det dags igen, som den första stora satsningen på nya Kulturhotellet på Södergatan, nära August Palms plats. Det är en utställning utan tema ”15 konstnärer. 15 uttryck”, med ofta livgivande verk av skolans elever i skiftande åldrar och med individuella uttrycksmedel.

Innanför skyltfönstret mot Södergatan möts besökaren av frösådda späda plantor och på rutan har Marie Påhlsson skrivit: ”Ta mej med dig hem. Se mej växa och leva.” Som en symbolisk gåva av liv får besökaren ta med sig en planta från utställningen.

Munkaeleverna visar både idéburna verk och gediget konstnärligt hantverkskunnande.

Margareta Larssons Strandfynd består av konstfullt stengodsbrända och glaserade uppförstorade snäckor på en bädd av riktig tång, havets liv.

Tio Anund har med akryl och blyerts gjort två kvadratmeterstora bilder på golvpapp. De är alldeles lika, som klonade, men inte identitiska, och hänger så att jag bara kan se en åt gången. På golvet nedanför den ena bilden sitter Ted Widell, som arbetar med gips papper och spegelskärvor.

Hélène Aurores bidrag är utfört av en årsförbrukning tamponger. Filip Klintner har av rötter, träbitar och fröhus gjort ett fiktivt skelett med äkta muskranium i en museal glaskupa. Sofia Hallström har lånat ut engångskameror till personer, låtit dem ta bilder ur sin vardag och klistrat in bilderna i olika böcker, där olika skikt av berättelser möter varandra.

Med Kulturhotellet har Helsingborg efter vad som känts som ”sju svåra år” fått en utställningslokal där den innan helt hemlösa konsten kan upprätta befriade områden.

Ett sådant är Munkas fina utställning, som pågår till 31 maj och är öppen måndag – fredag 15-19, lördag och söndag 12 – 16. Vernissage på fredagskvällen (22/5) klockan 17.

Munka_8459

Bilderna: Överst Marie Påhlssons installation Livet finner en väg. Därunder Margareta Larssons keramikinstallation Strandfynd . Underst Tio Anunds målning på golvpapp och Ted Widell i arbete med Jag är du och du är jag.