B52:or bombar över Österlen

B52

Två väldiga militärövningar berör Sverige de närmsta veckorna och provocerar fram en förvärrad konflikt med Ryssland, som i förlängningen kan göra Sverige till krigsskådeplats.

Amerikanska B52-plan, som spred fasa över Vietnam och kan utrustas med kärnvapen, deltar i en stor Natoledd övning Baltops 15 i Östersjön, Sverige, Polen och Danmark, som inleds den 13 juni. B52-planen kommer att simulera fällning av minor över Ravlunda skjutfält på Österlen. Övningen pågår i två veckor, med 4 500 soldater från sjutton länder, skriver Olle Lönnaeus i HD/Sydsvenskan.

De båda amerikanska bombflygplan av modell B-52 kommer  att flyga direkt från USA och fälla sjöminor utanför Ravlunda på den skånska östkusten, skriver Svenska Dagbladet. Efter uppdraget, som handlar om att skydda en flank vid en amfibieoperation med verklig eldgivning mot kusten, återvänder B-52:orna till USA utan mellanlandning.

– Befolkningen i området kommer att höra det, lovar Karl Engelbrektson, chef för förbandsproduktionen i Försvarsmakten.

Flera riksdagspartier är starkt kritiska, skriver Dagens Nyheter, och anser att Sveriges alliansfrihet urholkas. ”Det här ökar risken för konfrontation”, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Redan nästa vecka inleds Artic Challenge Excercise, ACE, en väldig militär flygövning över stora delar av Norrland.

Sverige provocerar genom övningar som dessa båda fram en förvärrad konflikt med Ryssland – i stället för förtroendeskapande åtgärder på alla andra nivåer än genom militära hot. Och Ryssland agerar som på beställning med motprovokationer, som de båda ryska bombplanen som hade kurs mot Ölands södra udde häromdagen.

Det här är sämsta sortens konflikthantering, som väcker djupt obehag. I förlängningen riskerar Sverige att bli krigsskådeplats för ett storkrig.

En reaktion på ”B52:or bombar över Österlen”

 1. Hej Sören

  Jag respekterar din åsikt, men tycker att din rubriksättning är något missvisande. Det handlade om simulerad minfällning, som du också i texten på ett ställe nämner.

  Minor är dessutom inte bomber på det sättet. Förstår iofs att det gör inlägget lite mer spektakulärt och att det har till syfte att trigga tankar till Vietnam och bombmattor (trevlig bild förresten – även där riktiga bomber och ej simulerade minor).

  Nu övar vi själva minfällning relativt ofta så där i ligger inget spektakulärt.

  Med vänlig hälsning,

  Klart Skepp

Kommentarer är stängda.