Kärnkraftens tid är över


Kärnkraften avvecklas allt snabbare i Sverige. Den har blivit olönsam. Om riskerna sägs inget. Lyssna på Tage Danielsson!

bild_solmarke

På grund av de rådande konjunkturerna har vi inte råd med riktiga sanningar, sa Tage Danielsson i sin klassiska kärnkraftsmonolog ”Om sannolikhet” från 1979.

I det avseendet har det bara blivit värre med åren.

Men i Tyskland hade Angela Merkel kurage att helt avveckla landets kärnkraft efter Fukushimakatastrofen i Japan 2011. Det har gett landet en snabb och ekonomiskt gynnsam omställning till andra energiformer.

I Sverige talas det i dagens kärnkraftsdebatt aldrig om riskerna.  Dock har äntligen sanningens ögonblick kommit för kärnkraften.

På grund av de rådande konjunkturerna har vi varken råd med riktiga sanningar eller med kärnkraft. Marknaden har pressat elpriserna – och kärnkraften har blivit olönsam, samtidigt som säkerhetskraven skärpts på de åldrade svenska kärnkraftverken. Om riskerna och sannolikheterna för olyckor eller problemen med slutgiltig förvaring av kärnavfallet sägs fortfarande inget.

Ändå är kärnkraften i Sverige på väg att fasas ut, rapporterar SVT. Eon överväger att stänga två av de tre kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn, besked väntas under sommaren. Redan tidigare har Vattenfall meddelat att bolaget vill tidigarelägga stängningen av två reaktorer i Ringhals till perioden 2018-2020.

Den teknik som kan vara förödande livsfarlig har nu också blivit olönsam och tack för det. Att Barsebäck släckts ner skylls på danskarna. Men hur kunde man bygga reaktorer mitt i den tättbefolkade Öresundsregionen??

Jag hör till den generation som samlade in namn mot kärnkraft och gick långa Barsebäcksmarscher inför folkomröstningen den 23 mars 1980, vars resultat politikerna struntade i. I dag känner jag djup glädje och lättnad över att epoken kärnkraft äntligen är på väg att vara till ända.