Fritt inträde på Fredriksdal!!

Fredriksdal
Kulturnämnden ska utreda hur Fredriksdal i Helsingborg ska bli mera tillgängligt. En god början är att slopa inträdesavgiften.

Hur ska Fredriksdals museer och trädgårdar bli mer ”tillgängligt för helsingborgare”, undrar Helsingborgs kommunfullmäktige. På budgetsammanträdet i förra veckan gavs kulturnämnden i uppdrag att utreda och komma med förslag.

I onsdagens HD säger den moderate nämndsordföranden Kristian Anderson  att ambitionen är att ”göra Fredriksdal så öppet som möjligt för helsingborgarna”. Det låter ju bra. Men varför bara ”för helsingborgarna”??  Fredriksdal borde kunna vara ett av stadens främsta turistmål, inte bara för helsingborgarna.

Fredriksdal är en skatt både som museum, genom utställningsverksamheten och den unika trädgårdsanläggningen. Ingen av de båda politikerna talar om behovet att vårda och utveckla anläggningen. Inte heller berör man den kommunala organisatoriska gallimattias som planterat Fredriksdal i kulturnämndens famn men låter Sofiero blomma i Helsingborgs Arena och Scen.

Där missar man chansen att utveckla de båda anläggningarna tillsammans på ett sätt som skulle kunna göra Helsingborg till en rätt så unik trädgårdsstad, därtill med speciell historia, förknippad med två ”kungligheter” i var sin genre, Nils Poppe och Gustav VI Adolf.

Självklart ska inträdet vara fritt. Det är ju fritt under större delen av året. Och kulturkortet med sin nuvarande prissättning utestänger många.

Dessutom är öppettiderna bedrövliga, under sommarmånadernas högsäsong bara mellan 10 och 18.

Så varsågod kulturnämnden, här är allt som behövs för den beställda utredningen: Fritt inträde, utökade öppettider under sommarmånaderna och mer engagerad vård och utveckling av anläggningens alla dimensioner, i korsbefruktningen mellan trädgård, natur och kultur.