Den hotade bokhandeln

hedengrens

Den svenska bokhandelns nödvändiga överlevnad är en kulturpolitisk fråga som borde prioriteras! Det gäller hotade Hedengrens i Stockholm  men i förlängningen alla svenska bokhandlar.

Hedengrens, Stockholms bästa och mest anrika bokhandel hotas av konkurs.

Peter Kadhammar skrev nyligen känslosamt och engagerat i Aftonbladet att ”Hedengrens är något mer än en butik. Den är en kulturinstitution. Den bidrar till att lyfta staden, den skänker atmosfär och bildning …”. Han såg en hotande nedläggning av bokhandeln som sedan 1897 legat vid Stureplan som ett hot mot ”den goda staden”:

”Det är Stockholms sista riktiga boklåda i fullformat, här finns allt och dessutom på nio språk. Man kan ägna timmar åt att strosa omkring, bläddra, smakläsa, ställa tillbaka, leta efter något annat, bli överraskad.

När jag tänker efter är det nog Sveriges sista bokaffär med så att säga encyklopediska ambitioner. Hedengrens öde är därför en riksangelägenhet.”

Hotet mot bokhandeln som företeelse är verkligen en riksangelägenhet. När alltfler platser förlorar sina bokhandlar är det en förfärande kulturell utarmning.  DN:s kulturchef Björn Wiman citerar tidskriften The New Yorker: ”Varje gång en boklåda stänger, tar ett samtal slut.”

På Facebook uppmanar ”Rädda Hedengrens!!!!!!” alla att köpa böcker i bokhandeln för att bevara den fantastiska kunskapsoasen.  Men det räcker inte.

Bokhandeln offras som så mycket annat i samhället på den fria marknadens altare. De fria bokpriserna möjliggör för varuhus och bensinmackar att dumpa bästsäljare. Jätten Amazon lurar om hörnet och kan komma att slå återstoden av svenska bokhandlar i spillror om inte kulturpolitiska regelverk sätter gränser.

Bokhandelns nödvändiga överlevnad är en kulturpolitisk fråga som borde prioriteras! Det som krävs är återinförande av fasta bokpriser, under säj ett halvår efter utgivningen. Lyssna Alice Bah Kunke – och gör något!

Svenska Dagbladets kulturredaktion gör ett finvinklat inlägg i frågan genom att lyfta fram ”Världens 15 vackraste bokhandlar”. Bland dem finns givet klassiska Shakespeare and Company i Paris (bilden härunder), under 1920-talet ett tillhåll för författare som Ernest Hemingway, Ezra Pund och James Joyce.

c418077b-0f4d-4be4-a664-45e7af914848

En reaktion på ”Den hotade bokhandeln”

  1. Håller med om att bokhandlar kan vara mer än en affär. Dit hör även St PAULs bokhandel vid Mariatorget. Där finns hörbaren, man kan gratis få lyssna på svenska poeter läser sina dikter. När jag arbetade där så kom det ofta in människor som bara ville berätta något sen gick de, utan att köpa nåt. Helt okey tycker jag, som när man fick veta att någons familj hade smugglat in en ko till bakgården i närheten, under andra världskriget. St Pauls bokhandel är Stockholms äldsta.

Kommentarer är stängda.