En kulspruta är ingen religion

10923678_781546111920150_6642799911541386676_n

Två attentatsmäns kulsprutor är ingen religion – vilket riksdagens tredje talman Björn Söder tycks tro.

Soder

Frankrike har 66 miljoner invånare. Fem miljoner av dem är muslimer. Av dessa svarade bara en tredjedel att de är religiöst aktiva i en undersökning genomförd nyligen. Kanske är franska muslimer de mest sekulära i världen, skriver efter attentatet i Paris Juan Cole i Informed Comments, en webbsida inriktad på Mellanösterns historia och religion.

I Paris är de flesta muslimer bättre utbildade och mer religiösa än i andra delar av Frankrike, skriver Cole. Till saken hör att majoriteten av Paris muslimer avvisar våld och är lojala med den franska staten.

Cole menar att al-Qaida länge sökt ”mentalt kolonisera de franska muslimerna, bara för att stöta mot murar av ointresse”. Kan organisationen genom attentat och på andra vis få icke-muslimska fransmän att uppträda motbjudande mot etniska muslimer enbart för att de är muslimer kan det bidra till att skapa en politisk identitet med utgångspunkt i utbredd social diskriminering.

”Åk hem” skrev några klottrare på moskén i svenska Mariestad (bilden här under) samma dag som attentatet i Paris, ännu en i en obehaglig serie rasistiska attacker på svenska moskéer under den senaste tiden.

Samma dag skrev också sverigedemokraten och riksdagens tredje talman Björn Söder på sin officiella Facebooksida att ”Fredens religion har visat sitt ansikte”, och länkade till en nyhetsartikel om händelsen.

Söder kopplar alltså attentatet i Paris till religionen islam, som om alla muslimer skulle bära ett ansvar. Olof Ruin, professor i statskunskap, reagerar i Dagens Nyheter med upprördhet på Söders uttalande:

”Det är ytterst olämpligt, chockerande och pinsamt för Sverige att ha en sådan tredje talman. Att han inte förstår att han har en central befattning i vårt parlament och tillåter sig sådana uttalanden är otroligt.

Fotnot: Den belgiske surrealistiske konstnären René Magritte målade en bild av en pipa och skrev under den ”Detta är ingen pipa”, vilket det ju inte var, inte en pipa utan en målning. En kulspruta är inte heller någon religion, även om vissa talmän tycks tro det.

Mariestad