Säkra kulturtidskrifternas framtid!

almedalen-onsdag-1

I december var Alliansens budget nära att begå massmord på Sveriges kulturtidskrifter. Situationen är fortfarande dyster och hotar att bli nattsvart.

Mediepolitiken och bristen på mediepolitik, diskuterades på ett seminarium i Almedalen under onsdagen, med fokus på de utsatta och hotade kulturtidskrifterna.

En utgångspunkt var den absurda situation som uppstod när Alliansen i sin budget ville att stödet till kulturtidskrifterna skulle minskas från 19 miljoner till 4 miljoner kronor. Det hade i praktiken inneburit ett massmord på en rad tidskrifter med unik och långvarig kompetens – och ett intellektuellt politiskt haveri.

Efter en veckas debatt återfördes stödet till tidskrifterna. Det föreföll dock som om en rad allianspolitiker med moderaten Per Bill (ordförande i kulturutskottet!!) i spetsen inte hade en susning om vad Ord&Bild, Gläntan och andra kulturtidskrifter betyder för det offentliga samtalet och för kulturen i Sverige.

Politikernas okunskap var värre än pinsam, deras sätt att fatta ödesdigra beslut utan att inse vad de höll på att ställa till med var demokratiskt djupt obehaglig.

Nätverkstan Kultur har i en bok samlat artiklar som publicerades till försvar för kulturtidskrifterna. Boken Tidskriftsstriden. Sju dagar som skakade Kultursverige presenterades i Visby tillsammans med likaså nya Kulturtidskrifterna och framtiden av David Karlsson och Mikael Löfgren.

Fortfarande är hotet mot kulturtidskrifterna inte avvärjt. Ann Ighe, chefredaktör för Ord & Bild, underströk, skriver Journalisten, att ”det behövs ett kontinuerligt stöd till kulturtidskrifterna för att behålla mångfalden.”

– Det är inte mycket pengar det handlar om för staten. Vi är starkt beroende av ett oerhört litet stöd, kan man säga. Om stödet ersätts av ett omställningsstöd som sedan försvinner kommer kulturtidskrifterna att försvinna.

Gabriel Byström, kanalchef P4 Skaraborg och tidigare kulturchef på Göteborgs-Posten, varnade för att det offentliga samtalet är på väg att försvinna:

– Genom fragmentiseringen av publikens mediekonsumtion riskerar vi att förlora det offentliga rummet där debatterna förs, samtidigt som syretillförseln stryps i samband med dagspressens besparingar på kulturredaktionerna. Förändringarna i mediebranschen går rasande fort.

Situationen är dyster och hotar att bli nattsvart.

Fotnot: På bilden från Almedalen: David Karlsson, Gunilla Kindstrand, Hans-Gunnar Axberger, Ann Ighe samt Gabriel Byström. Foto Tor Johnsson.