Inga livräddare i Helsingborg

Angelholm-livraddare

Helsingborgs närvaro i Almedalen kostar runt miljonen. Samma summa avslogs i höstas då man ville förbättra säkerheten vid Helsingborgs stränder och utbilda badvärdarna till livräddare. Bilden från Ängelholm.

Ett barn drunknar tragiskt på Fria bad, en av Helsingborgs mest populära badplatser. Det visar sig att säkerheten är otillräcklig. Jörgen Hallberg, ordförande i Svenska Livräddningssällskapet Skåne och tidigare brandchef i Helsingborg, säger till HD att badvärdarna borde ha bättre utbildning.

Elever från Olympiaskolans räddningsprogram är badvärdar på tre av Helsingborgs stränder, Fria bad, Råå Vallar och Rydebäck. De saknar kompetens för att kallas livräddare.

Inför 2014 års budget krävde räddningsnämnden en miljon kronor för att bevaka fler stränder och ge personalen livräddarutbildning. Kommunfullmäktige sa nej. Christian Orsing (M)  är fortfarande negativ till livräddare. På HD:s fråga svarar han undanglidande.

– Det är jättesvåra frågor. Hade vi kunnat göra annorlunda? Vad kan vi göra framöver? Det tar vi med oss.

Orsing är också skeptisk till att kommunen ska ha hjärtstartare på badplatserna.

– Det är en fråga vi får ta med oss. Men jag ser andra möjliga aktörer än kommunen. Redan i dag finns det företag och småbåtshamnar som har hjärtstartare.

I Ängelholm ser man annorlunda på de här frågorna. Där är sju livräddare i tjänst i tre vakttorn från Råbocka till Vejbystrand, skriver HD i lördagstidningen. Bilden ovan visar livräddarnas i Ängelholm arbetsledare Gustav Andersson och brandman Ingmar Mauritzon (Foto Niklas Gustavsson).

 En miljon avslogs 2014, tänkt att förbättra säkerheten vid Helsingborgs stränder. En liknande summa användes för Helsingborgs kommuns satsning på årets Almedalsvecka, där 18 medarbetare fanns på plats.