Var börjar en resa?

TomasL_5134Resenären och författaren Tomas Löfström berättar i sin nya bok Överbrygga om hur hans längtan att resa österut föddes under ett diabildföredrag på en församlingsafton i den skånska byn Igelösa. Bilden: Författaren med  ressällskap, Iran, 1973.

Resenären och författaren Tomas Löfström färdas i sin nya Överbrygga (Bokförlaget Ganesha) mellan Österlen och Himalaya. I självbiografiska berättelser som rör sig mellan essäer, dikt och prosa berättar han om resor och kulturmöten, med referenser till både eget resande och andras, via reseböcker.

Tomas Löfström är en av våra främsta reseberättare, kanske är han en kvarleva från de tider när resandet innebar något annat och våra föreställningar om världen och resandets mål och mening inte formades av mediernas och reklamens glättade bilder om det ljuva livet i värmen och den eviga solen.

Var börjar en resa? frågar sig Tomas i en av bokens essäer. När vaknar intresset? Varför satte han sig 1980 i ett kinesiskt flygplan för att bege sig till Tibets huvudstad Lhasa?

Han inspirerades inte av bilder på ett TV-program i National Geographics kanal. Ack nej.

Svaret på den fråga han ställer sig finns i skånska Igelösa, en mörk höstkväll strax efter mitten av 1950-talet. Han är sju eller åtta år och det är församlingsafton i kyrksalen, hans pappa är präst i församlingen.

Till Igelösa kommer friherrinnan Charlotte Gyllenkrok på Svenstorps slott, ”representant för den skånska feodalklassen, innehavare av en silverblå Chevrolet, framstående ryttare, jägare och resenär”. Hon berättar med diabilder om en resa i Indien, där hon i Darjeeling sett en skymt av den unge Dalai Lama.

”Bönderna i publiken hade kört gödsel hela dan och lyckades inte riktigt dölja sina gäspningar. Diabildsprojektorns fläkt susade och surrade i mörkret. Friherrinnan bankade med pekpinnen när det var dags för nästa bild.

Jag satt på golvet längst fram och visste att en dag skulle jag komma till Lhasa och träffa Dalai Lama.”

Kanske var det den suddiga diabilden av Dalai Lama som fick Tomas Löfström att resa österut, ”till Asien, till Indien, till andra länder … Medan jag närmade mig Tibet, mytens Tibet och verklighetens, växte min värld, och jag själv”.

Fotnot: Tomas Löfström driver Österlens bokcafé mellan Rörum och Kivik på Österlen, öppet måndag – onsdag 13 – 16. Onsdagar kl 19 i juli bjuds på fem kulturprogram.

P S: Tomas Löfström skrev 1979 ”Dalen där Buddha dör” om den buddhistiska provinsen Ladakh i Kashmir i Indien. Läsningen av den boken blev mitt Igelösa. Året efter färdades jag över 4000 meter höga pass i buss till Ladakhs lilla huvudstad Leh på 3500 meters höjd i Himalaya.