20 års fängelse för stenkastning

Israel skärper straffen för stenkastande palestinier.

Faris_odeh03a

Straffet för stenkastning mot civila eller militära fordon i Israel höjs efter ett beslut i Israels parlament Knesset från någon månad till tio eller tjugo års fängelse, rapporterar Sveriges Radios Milan Djelevic.

Förra året dömdes tusen personer till fängelse för stenkastning.

Bakom förslaget ligger Israels nya högerextrema justitieminister Ayelet Shaked, som menar att de stenkastande palestinska barnen och ungdomarna är ”extremister”. Shaked representerar det bosättarvänliga partiet Judiskt hem. Hennes förslag fick stor majoritet, 69 röstade för och bara 17 mot och stöds av Netanyahus regering.

Shaked citeras av brittiska The Telegraph:

– I dag slutar toleransen mot terrorister. En stenkastare är en terrorist och ett rättvist straff  måste vara avskräckande, kännbart och rättvist.

Varför kastar palestinska barn och ungdomar stenar mot israeliska militärfordon? Är de ”terrorister” som Shaked påstår? Se filmen ovan, gjord av Muslims in the World.

Den nya lagen kritiseras av arabiska parlamentsledamöter och av människorättsorganisationer.

Fotnot: Fotot ovan är en ikonisk bild av Faris Odeh, en palestinsk pojke som i Gaza kastade sten mot en israelisk pansarvagn den 8 november 2000 och sköts ihjäl av israelisk militär, under andra månaden av al-Aqsa intifadan. Bilden togs av en AP-fotograf.