Vem mördade Sandra Bland?

Den vite polisen påstod att den svarta kvinnan Sandra Bland inte blinkade när hon bytte fil. Hennes bil stoppades. Hon arresterades och hittades tre dagar senare död i häktet.

Sandra Bland, en 28-årig afroamerikansk kvinna, greps av polis i Texas den 13 juli under förevändningen att hon hade bytt fil utan att blinka. På polisens video ovan kan man se hur en polis beordrar henne att sluta röka, blir allt mer aggressiv mot henne, tvingar ut henne ur bilen, ner på marken, sätter på henne handbojor, häktar henne och för henne till arrest.

Tre dagar senare hittades Sandra Brand död i fängelset under oklara omständigheter. Polisen gick ut med att hon begått självmord. Den dödas anhöriga menade att det var otänkbart.

Brittiska The Guardian intervjuar Marquez Claxton, direktör för Black Law Enforcement Alliance och tidigare polis i New York, som menar att det filmen av gripandet visar är ytterst upprörande. En professionell polis ska lugna ner en situation, här sker det motsatta.

Händelseförloppet skildras i detalj på en Wikipediasida.

Sandra Blank var en av fem systrar från Naperville, en förort till Chicago. Hennes död kan tyckas påminna om polismordet på chicagotonåringen Emmet Till 1955 i Money i Mississippi, som upprörde den tidens USA. Bob Dylan skrev en sång, The Death of Emmet Till.

Händelsen inträffade i Texas, som många menar är den mest rasistiska delstaten i USA, i distriktet Waller County, vars svarta medborgare ”lever i rasism från vaggan till graven”, heter det i ett annat reportage i The Guardian.

Se också filmen här under, där den advokat som Sandra Blands familj anlitat säger att hennes död på alla vis kunde ha undvikits. Fallet har skapat stor vrede särskilt bland afroamerikanska medborgare i USA.

Det inträffade är en skam för ett USA, där rasistiska tendenser gör sig gällande på många håll och där utvecklingen tycks ha gått tillbaka i många avseenden efter framgångarna under Medborgarrättsrörelsens dagar. Ett undantag är att det i dag finns en artikulerad svart medelklass, i vilken Barack och Michelle Obama har sina rötter.